Бањалучки глумци отворили врата својих библиотека: Бернхард, Бергман и Атвудова на листи омиљених

Александра Маџар
Бањалучки глумци отворили врата својих библиотека: Бернхард, Бергман и Атвудова на листи омиљених

Бањалука - Много мисли о важности књиге и њеној моћи изрекли су они који су баш такве и писали, важне и моћне. Неки су сматрали да писце треба бирати баш као и пријатеље, неки да сусрет са добром књигом може измијенити судбину душе и све су то истините и дубоке мисли, а изрека Гистава Флобера "Читај да би живио" погађа у срж.

О књигама најчешће разговарамо са писцима. За препоруке зовемо књижевнике, књижаре, библиотеке, а овај пут о дјелима која су недавно читали и која би препоручили читаоцима "Гласа Српске", али и свим заљубљеницима у писану ријеч разговарали смо са бањалучким глумцима.

Романи највећег аустријског писца Томаса Бернхарда су за глумца Златана Видовића ремек-дјела.

- Овај пут ћу издвојити књигу "Губитник". Она говори о великом виртуозу на клавиру Глену Гулду из угла његовог колеге који је заједно са њим студирао. Прича је о умјетности и тешком путу који сваки умјетник мора проћи да би се изградио, али и остао на истом - казао је Видовић.

Најчитанији роман у Француској 2007. и 2008. године "Отменост јежа" Мјуриел Барбери привукао је пажњу глумице Сандре Љубојевић, а она га радо препоручује онима који се проналазе у свијету писане ријечи.

 - То је савремени роман који начином на који је написан заинтересује од прве стране. Прича прати двије јунакиње са мноштвом догађаја. Увијек са одстојањем узимам савремене писце, али ова књига је препорука и за остала дјела Мјуриел Барбери. Дивно описани људски односи различитих људи, сликовито и нимало површно - објаснила је Љубојевићева.

Прилику да прво погледа серију "Слушкињина прича", а онда да прочита истоимену књигу, имала је глумица Слађана Зрнић. Међутим, серија јој се није допала.

- Имала је тај злокобан тон, жене су дефинисане као жртве, а мушкарци као највеће зло. Сматрам да није тако у животу и та врста етикетирања је кобна по нас - истакла је она.

Ипак, тема серије јој није дала да одустане, па је другу шансу овој причи дала читајући књигу.

- Маргарет Атвуд, "Слушкињина прича", књига која не спада у ванредну књижевност, ремек-дјело неће постати сигурно, али је јако занимљиво предвиђање писца и морам признати да сам заинтригирана и забринута. Писац врло вјешто описује 2195. годину. Град Галад, апокалиптично доба гдје се дјеца не рађају, гдје влада једна религија, друштво је затворено, конзервативно. Жена је у првом плану или као слушкиња која служи само као расплод или као газдарица која служи држави и идеји тог друштва. Потресно је, али ужасно занимљиво - приближила је глумица радњу романа читаоцима.

Са Ингмаром Бергманом и његовим дјелом "Најбоље намјере" се "дружила" глумица Наташа Перић која каже да је овај роман пун пожртвовања и помирења.

- Заиста се запитах шта све могу да донесу намјере, до какве неправде па и зла могу да доведу. Волим Бергманове филмове, али његова књижевност пружа могућност стварања сопственог филма у твојој имагинацији - нагласила је Перићева.

Глумац Данило Керкез препоручио је књигу за дјецу која га је, како каже, одушевила када је био мали дјечак, али га исто толико одушевљава и данас, када је мало већи дјечак. Ријеч је о "Бијелој гриви" Ренеа Гијоа.

- Дирљива прича о пријатељству, пријатељству без граница. Тај крај приче, та језа која ме обузме, и огромна љубав, нема цијену. Ако нисте, а и ако јесте, прочитајте. Нема везе што сте велики. Зато, "Бијела грива"! - поручио је Керкез.

Дејан Алексић

Глумац Душко Мазалица имао је необичан избор. Препоручио је књигу

Дејана Алексића "Игрокази за школске и остале приредбе".

- У њој се налази доста кратких драмских текстова прилагођених дјеци узраста од седам до тринаест година, да они на један савремен начин уче како да опишу и одиграју свијет и ликове око себе. Дејан је веома духовит писац и дружење с њим кроз књигу зна да буде лијепа забава за мозак - истакао је Мазалица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана