Бањалучанке спектакл на Кастелу поклањају публици

Александра Маџар
Бањалучанке спектакл на Кастелу поклањају публици

Бањалука - Година од које "крадемо" трећи мјесец у себи носи свечане ноте за женски камерни хор "Бањалучанке", који ће 2017. посветити прослави великог јубилеја, 40 година постојања.

Из године у годину, медаљама које су освајале, трудом који су улагале у извођење сваке композиције, публику су навикле само на најбоље. Ни овај пут не смије и неће бити другачије. Пред управом "Бањалучанки" изазован је задатак, осмислити бројне активности којима ће са својом вјерном публиком прославити рођендан. Онима који свој град у свијету чине великим само такве прославе и приличе, а умјетнички руководилац овог женског "тима" Младен Матовић најавио је свечани гала концерт на тврђави Кастел половином јуна.

- То ће бити централни догађај прославе када ћемо на једном мјесту покушати окупити што више некадашњих чланица ансамбла те сви заједно извести неколико прикладних композиција. Том приликом на сцени ће нам се придружити и бројни гости. Жеља нам је да направимо истински концертни спектакл и још једну ноћ за памћење достојну јубилеја - истакао је он и подсјетио да их на то обавезује и прошлогодишњи концерт на тврђави Кастел, којем је присуствовало преко три хиљаде наших суграђана.

Циљ им је, прича Матовић, да читава 2017. година протекне у знаку обиљежавања јубилеја.

- Крајем септембра промовисаћемо двојезичну монографску публикацију "Године поноса", која ће обухватити осврт на најзначајније концерте, наступе и награде хора на међународним хорским такмичењима широм свијета - казао је он.

Трећа и посљедња етапа обиљежавања јубилеја представља снимање новог компакт диска ансамбла и снимање документарног филма, који ће своју промоцију имати у децембру на Свјетски дан хорског пјевања.

Матовић је подсјетио и на личну карту хора, који је основан у Бањалуци 1977. године, на иницијативу бањалучког музичког педагога Анте Шашића. Хор је женски ансамбл са најдужом традицијом на простору Републике Српске и БиХ. Са традицијом дугом пуне четири деценије, стотинама одржаних концерата у земљи и иностранству, хор је постао препознатљив и незаобилазан чинилац културне сцене региона.

Ансамблом су од 1994. до 2004. године умјетнички руководили професори Бранислав Ђаковић и Александра Остојић-Ждрња, док је од 2004. године па све до данас на челу хора Младен Матовић.

Са доласком диригентске палице Матовића на чело ансамбла хор је први пут изашао на међународну такмичарску сцену те у претходних десет година остварио најзначајније резултате у својој историји.

 - Вјерујемо да ћемо, као и претходних година, наићи на подршку и разумијевање свих оних који препознају и цијене културне колективе и појединце који доприносе културној и глобалној афирмацији наших простора. Кроз обиљежавање овог и било ког другог културног јубилеја ми истовремено шаљемо и поруку да смо народ и друштво које држи до себе, до своје традиције и свих вриједности које опстају без обзира на мјесто и вријеме збивања - истакао је Матовић.

Поново на хорској Олимпијади

- Поред обиљежавања јубилеја као централне активности у 2017. години, женски камерни хор "Бањалучанке" половином октобра требало би да учествују на Интернационалном хорском такмичењу у Каламати, које ће бити посљедњи велики тест пред најзначајније свјетско такмичење - Свјетску хорску Олимпијаду која ће се 2018. године одржати у Јужноафричкој Републици - најавио Матовић.

Најзначајнији резултати

Златне медаље су освојене на такмичењима у Линцу, Амстердаму, Малти, Венецији, Будимпешти, Барселони и Магдебургу. На хорским олимпијадама у НР Кини 2010. године и Сједињеним Америчким Државама 2012. године освојена су два олимпијска сребра, док су најзначајнији резултати хора освајање олимпијског злата на Свјетској хорској олимпијади у Риги 2014. године и у Сочију 2016. године. Захваљујући досадашњим резултатима женски камерни хор је уврштен на званичну ранг-листу педесет најбољих камерних хорова свијета Свјетске хорске асоцијације "Интеркултур".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана