Бањалучанкама злато на Свјетској олимпијади

Мирна Пијетловић
Бањалучанкама злато на Свјетској олимпијади

Сочи - Женски камерни хор "Бањалучанке" освојио је златну медаљу на Свјетској хорској олимпијади у руском граду Сочију у конкуренцији више стотина ансамбала из 73 државе.

- Неописив је осјећај среће и поноса који нас све прожима. Сва такмичења су нам важна, али Олимпијада је увијек изазов свих изазова - рекао је композитор, диригент и умјетнички руководилац "Бањалучанки" Младен Матовић.

Учествујући као једини представник Републике Српске и БиХ на најзначајнијем свјетском хорском такмичењу, које се одржава од 6. до 16. јула, "Бањалучанке" су добиле злато у категорији традиционалне музике "а цапелла".

- Ово је наше четврто узастопно учешће на Олимпијади и послије два сребра из Кине и САД, успјели смо да два пута заредом освојимо злато - у Риги и сада у Сочију. Успјех је још већи ако узмемо у обзир чињеницу да је у претходне двије године дошло до смјене генерација и многе чланице су први пут наступиле управо на овом такмичењу - каже Матовић, подсјећајући да су се "Бањалучанке" представиле у оквиру највишег ранга такмичења Championship Competition. 

- Овом медаљом додатно смо учврстили мјесто најбоље рангираног хора на званичној ранг-листи 50 најбољих камерних хорова свијета Свјетске хорске асоцијације "Musica Mundi" - истиче Матовић.

Организатор ове велике музичке смотре је Свјетска хорска асоцијација "INTERKULTUR-Musica Mundi". Захваљујући претходно освојеној златној медаљи на Европском хорском првенству у Магдебургу прошле године, "Бањалучанке" су испуниле олимпијску норму и директно се квалификовале за Олимпијаду.

Бањалучки хор је заједно са ансамблима из Русије и Јужноафричке Републике одржао "Концерт пријатељства" на великој отвореној сцени Адлер парка у Сочију. У оквиру званичног програма Свјетске хорске олимпијаде одржано је и редовно дводневно засједање Свјетског хорског савјета, највишег струковног тијела хорске асоцијације INTERKULTUR, које окупља угледне представнике из 80 земаља свијета. Званично је потврђено да ће сљедећа хорска Олимпијада бити у Јужноафричкој Републици.

"Бањалучанке" су у протеклих осам година оствариле најзначајније резултате у својој историји, освојивши златне медаље на међународним хорским такмичењима у Линцу, Амстердаму, Венецији, Ла Валети, Будимпешти, Барселони и Магдебургу.

Жири

Такмичарски наступ хора "Бањалучанке" и других ансамбала у величанственом здању чувеног Зимског театра оцјењивао је седмочлани интернационални жири. Чланови жирија били су угледни свјетски стручњаци за хорску музику из Русије, Финске, Аргентине, Кине, Филипина, Турске и Јужноафричке Републике.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана