„Балет у стаклу“ обогатио културну ризницу Културног центра Градишка

Милан Вујић
„Балет у стаклу“ обогатио културну ризницу Културног центра Градишка

Градишка - Композиција под називом „Балет у стаклу“, чији је аутор академски сликар и вајар Борислав Прпош свечано је откривена у Културном центру Градишка.

Ово вриједно умјетничко дјело, сачињено од комада стакла, годинама се налазило у атељеу у Совјаку, селу на планини Просара у породичној кући овог умјетника, а у понедјељак увече постављено је у Културном центру.

Истовјетно дјело, које је Прпош поклонио своме граду, изгорјело је 17. новембра 2005. године у катастрофалном пожару у Дому културе „Вељко Чубриловић“ у Градишци.

Прпош је истакао да је увијек покушавао да буде изворан и да је управо због тога одлучио да поново направи ово дјело, што је, како каже, био јако тежак и захтјеван посао.

- „Балет у стаклу“ је моје посљедње дјело јер овакав рад захтијева пуно пажње и концентрације због тога што се ради о стаклу које не допушта ни најмању грешку, а ја са свим теретом који сам поднио у животу, не могу више улазити у такве „окршаје“ - казао је Прпош.

Историчар умјетности Синиша Видаковић наглашава да је Прпошево дјело јединствено и да представља комбинацију апстрактних плоха и фигуративног сликарства.

Видаковић је навео да је Прпош иновирао технику рада у стаклу која је компликована гледајући на конструкцију и подлогу на којој се ради.

Стаклена композиција сада је трајно смјештена у Културном центру Градишка.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић каже да је ова општина „Балетом у стаклу“ обогаћена за још једно значајно умјетничко дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана