Бајке данас цјењеније него раније

Александра Маџар
Бајке данас цјењеније него раније

Вриједности које се поручују и преносе кроз бајке одолијевају тесту времена, па у њима зликовци бивају кажњени, праведници награђени, а сви добију другу прилику.

Тврде то њемачки академици који су након 40 година рада саставили Енциклопедију бајки.

Један од уредника ове енциклопедије Ханс-Јорг Утер тврди да се у данашње вријеме бајке више цијене него што је било до прије неког времена.

- Нас су занимале разлике и сличности између прича у различитим културама - рекао је он након завршетка 14. свеске енциклопедије, састављене од више од 4.000 чланака.

Додао је и то да су се вриједности које се налазе у сржи бајки једва промијениле током вијека.

- Не потичу све бајке из древног облика приповједачке традиције, већ су неке од њих ауторски радови написани у посљедња два вијека - сматра Утер.

Утер је бајке претворио у свој животни рад током академске каријере на Универзитету у Есену и Гетингену, гдје је обављен највећи посао на састављању енциклопедије.

- На примјер, бајке често показују да свако заслужује другу шансу. А често се и скромни аутсајдери претварају у праве јунаке - каже он.

Тема која је, како објашњава, вјероватно заједничка већини култура је она о борцу против змаја који покори цијело непријатељско окружење које он симболише.

- У већем дијелу свијета змај је чудовиште са негативним карактеристикама, осим у Азији - казао је он.

О змајевима су писала и браћа Грим, али никад им те бајке нису достигле популарност  "Сњежане", "Пепељуге" и "Црвенкапе".

Међутим, он има објашњење и за то. Утер каже да је разлог тога што маћехе имају веома лошу репутацију у Гримовим бајкама - дјеца из првог брака очева имала су предност у насљеђивању.

Додаје да и насиље којем бајке обилују има своју сврху, јер је оно тамо како би оне који су направили зло стигла правда.

Временом бруталност у неким бајкама је потиснута. Пепељугине зле полусестре више не одсијецају прсте и пете на својим ружним стопалима, како би им ципелица пристајала.

- Такође, у великој мјери оправдана феминистичка критика о приказима жена у бајкама, било да се ради о злим вјештицама или о добрим принцезама, такође је јењала - закључује он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана