BITEF: Vrhunske predstave i kritičari na jednom mjestu

Priredila: Mirna Pijetlović
BITEF: Vrhunske predstave i kritičari na jednom mjestu

Beograd - Treće večeri 50. Bitef festivala koji se održava u Beogradu, na programu je bila predstava "Urnebesna tama" mladog njemačkog pisca Volframa Loca, u režiji jednog od najmarkatnijih evropskih reditelja Dušana Davida Paržižeka iz Češke i produkciji austrijskog Burgteatra.

- Povezujem različite svetove, krizne zone, ljudske probleme i pokušavam da pomognem publici da shvati da mi nekako ponavljamo iste obrasce ponašanja i ono što je meni najvažnije, kao nekom ko živi privilegovanim životom u privilegovanom zapadnom svijetu, koliko brzo mogu da izgubim te privilegije. Mislim da je to ono najvažnije što Volfram Loc ovim komadom želi da kaže - objasnio je Paržižek.

Komad, koji se (auto)ironično poziva na knjigu Džozefa Konrada "Srce tame" i na kultni film Frensisa Forda Kopole "Apokalipsa danas", tematizuje aroganciju savremene zapadne civilizacije u percepciji "drugosti", koja pogotovo u današnjoj Evropi proizvodi nerazumijevanje i agresiju.

- Mi se bojimo da izgubimo ono što imamo, bojimo se da dođemo u kontakt sa ljudima iz ratnih zona, sa migrantima, pokušavamo da održimo distancu i Loc pokušava da dotakne najvažniji naš strah i pokazuje nam da nismo sposobni da komuniciramo sa ljudima iz tih zona koji nisu privilegovani kao mi - kaže reditelj.

U okviru festivala, otvoren je i kongres Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara, na kojem učestvuje 150 kritičara iz 40 zemalja.

Otvarajući 28. kongres, francuski kritičar i teatrolog, počasni predsjednik Udruženja Žorž Bani, istakao je da kritičar obavještava, ali i djeluje kao činilac otkrivanja koji nadvladava podjele među umjetnicima da bi pružio opštu viziju pozorišta i to ne viziju ravnodušnu prema vrijednostima, niti neutralnu, već viziju satkanu od misli o pozorištu i njegovoj misiji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana