БИТЕФ: Врхунске представе и критичари на једном мјесту

Приредила: Мирна Пијетловић
БИТЕФ: Врхунске представе и критичари на једном мјесту

Београд - Треће вечери 50. Битеф фестивала који се одржава у Београду, на програму је била представа "Урнебесна тама" младог њемачког писца Волфрама Лоца, у режији једног од најмаркатнијих европских редитеља Душана Давида Паржижека из Чешке и продукцији аустријског Бургтеатра.

- Повезујем различите светове, кризне зоне, људске проблеме и покушавам да помогнем публици да схвати да ми некако понављамо исте обрасце понашања и оно што је мени најважније, као неком ко живи привилегованим животом у привилегованом западном свијету, колико брзо могу да изгубим те привилегије. Мислим да је то оно најважније што Волфрам Лоц овим комадом жели да каже - објаснио је Паржижек.

Комад, који се (ауто)иронично позива на књигу Џозефа Конрада "Срце таме" и на култни филм Френсиса Форда Кополе "Апокалипса данас", тематизује ароганцију савремене западне цивилизације у перцепцији "другости", која поготово у данашњој Европи производи неразумијевање и агресију.

- Ми се бојимо да изгубимо оно што имамо, бојимо се да дођемо у контакт са људима из ратних зона, са мигрантима, покушавамо да одржимо дистанцу и Лоц покушава да дотакне најважнији наш страх и показује нам да нисмо способни да комуницирамо са људима из тих зона који нису привилеговани као ми - каже редитељ.

У оквиру фестивала, отворен је и конгрес Међународног удружења позоришних критичара, на којем учествује 150 критичара из 40 земаља.

Отварајући 28. конгрес, француски критичар и театролог, почасни предсједник Удружења Жорж Бани, истакао је да критичар обавјештава, али и дјелује као чинилац откривања који надвладава подјеле међу умјетницима да би пружио општу визију позоришта и то не визију равнодушну према вриједностима, нити неутралну, већ визију саткану од мисли о позоришту и његовој мисији. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана