Арсен Дедић: У животу никад нисам видио интернет

oslobodjenje.ba
Арсен Дедић: У животу никад нисам видио интернет

Један од највећих кантаутора, композитора и пјесника са ових простора, велики Арсен Дедић (77) каже да и даље за писање користи оловку и гумицу.

Страх је постао наше редовито стање  

''Погледајте наше политичке извјештаје, наше вијести, наше информативне емисије. Па све је, заправо, пријетња, све је свађа, све је забрана. А осим тога, постоји паника од губитка посла, што је најважније. Јер људи који имају способност само да раде, ако им се одузме то право и та способност, а што им друго преостаје него страх од будућности. Па људи имају дјецу, па онда сигурност дјеце, па онда енормно насиље над дјецом. Страх је постао једно доста редовито стање'', казао је.

''Ако страхујеш, онда служиш страху, служиш онима који производе тај страх, а у ту се позицију никад нећу дати у животу. И настојимо да се никад не дамо, ни моја Габи, која је храбрија од мене, ни мој син и кћерка, ни моје двије унуке… Да се никада не живи у том страху'', говори Дедић, преноси Ослобођење, писање Новог листа.

Тин Ујевић  

''Ујевић ми је један од најдражих пјесника, ако не и најдражи у нас. Нажалост, нисам га лично упознао, али сам га једном видио у животу. Кад сам још као гимназијалац дошао у Загреб, сједио је на балкону Казалишне каване. Имао сам ту срећу видјети Тина. Он је умро 1955. године'', казао је овај музичар.

Никада нисам видио интернет  

''Волим да је што више снимљеног материјала и, наравно, озбиљних разговора. Након тога се уселим у своју радну собу и излазака више нема. Користим само гумицу и оловку. Не пишем ништа компјутерски. У животу нисам видио интернет, ништа од тога не знам. Имам само кућно звонце; дерем се »ко је«, и не отварам. И онда даноноћно пишем. А кад би иначе то направио, да сам друго радио'', каже.

У разговору говори и о Габи Новак, за коју каже да породицу држи на окупу

''Габи сам почео удварати кад је она била у 23. години, вјенчали смо се 1973. године, те године рођен је Матија, отворена је дворана Лисински, те сам године објавио »Хомо Воланс«... А Габи ми је била намријета, што се каже. Она је предискретна. То је жена која је пјевала с Луисом Армстронгом, пјевала је на свим џет фестивалима на Бледу, па с Геријем Бартоном, с Џоном Луисом који је водио Modarn Jazz Quartet, с њим је пјевала »The First Time Ever I Saw Your Face«. И она то све дискретно држи, не спомиње никоме. Знате што то значи пјевати с Џоном Луисом, Геријем Бартоном или пјевати 1958. у Риц бару у Загребу с Армстронгом? То је као да си лично упознао Бога'', говори он.

''Она је мој главни чувар, али и ја њен главни чувар. Мени је стало до тога да она живи дуже него ја, јер је она стожерна персона у овој породици'', закључио је Арсен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана