Arhiv temelj razvoja kulture

Mirna Pijetlović
Arhiv temelj razvoja kulture

Banjaluka - Zadovoljstvo je primiti povelju i priznanje arhivskih radnika, koji su me ovim činom vratili u vrijeme kada sam i sam bio dio kolektiva i sa velikom energijom, zajedno sa svojim kolegama, utkao svoje znanje u osnivanje današnjeg Arhiva Republike Srpske.

Rekao je ovo Nebojša Radmanović, prvi direktor ove kulturne institucije i osnivač Udruženja arhivskih radnika RS, kome je direktor Arhiva RS Bojan Stojnić uručio digitalizovanu povelju ugarskog kralja Vladislava Drugog Jagelovića.

Radmanović je istakao da je godinama uspješno radio kao arhivski radnik i da u Banjaluci sazrijeva nekoliko institucija koje se bave zaštitom kulturno-istorijskog nasljeđa i koje daju primjer drugima kako treba da se predstavlja Banjaluka i RS van svojih granica.

- Tu, prije svega, mislim na Arhiv Republike Srpske, Narodnu i univerzitetsku biblioteku RS i Muzej savremene umjetnosti RS. To budi nadu da će ovi prostori biti jedan kulturni centar širih razmjera, a ne samo Srpske - rekao je Radmanović i dodao da je srećan što postoje ljudi koji se sjećaju da je neko nešto uradio i prije njih.

Stojnić je naglasio da su do ove povelje došli prije dvije godine, te su je digitalizovali, a da se originalna verzija iz 1494. godine čuva u Državnom arhivu Mađarske u Budimpešti.

- Iako naš grad gaji mnogo dužu tradiciju i postojanje, u ovoj povelji se prvi put u pisanom tragu spominje ime Banjaluke kao malog ugarskog utvrđenja u sastavu novoformirane Jajačke banovine. Povelju smo uručili Radmanoviću, jer je bio prvi direktor Arhiva Republike Srpske i osnivač Udruženja arhivskih radnika Srpske - rekao je Stojnić i naglasio da će i ubuduće ovu povelju dodjeljivati značajnim ličnostima koje su doprinijele razvoju arhivske djelatnosti.

Popović

Kolektiv Arhiva RS je ovom prilikom na dostojanstven način ispratio u penziju dosadašnjeg direktora Arhiva RS Dušana Popovića koji je, kako su istakli, učinio veliki korak u promociji arhivske djelatnosti Republike Srpske, kako kod nas, tako i u regionu i šire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana