Arheolozi izlaze na teren 18. marta

Aleksandra Madžar
Arheolozi izlaze na teren 18. marta

Banjaluka - Pripreme za prva terenska istraživanja, koja će arheolozi Republike Srpske raditi u okviru projekta "EUROFORM", privode se kraju, a izlazak na teren najavljen je za 18. mart.

Tim arheologa istraživanja će započeti na lokalitetu Kočićevo u Novoj Topoli/Srpcu, a na terenu će boraviti do 30. marta.

Koordinatori projekta za Republiku Srpsku su Muzej Republike Srpske, Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske i Zavičajni muzej u Gradišci.

- Prošlogodišnji rezultati, kao i nove mogućnosti pristupa terenu (sadnice su izmještene na drugi dio parcele) daju nam nove mogućnosti u istraživanju ovog lokaliteta - rekla je arheolog iz Muzeja Republike Srpske Ivana Pandžić.

Kazala je da će na terenu biti angažovano sedam arheologa iz Velike Britanije i šest iz Republike Srpske, kao i nekoliko radnika i studenata.

- Planirano je da u periodu od 18. do 30. marta istražimo novih 25 m2. Paralelno sa samim iskopavanjem napravićemo geoarheološko ispitivanje lokaliteta i izvršiti proces flotacije (ispiranje zemlje, da bi se utvrdili eventualni ostaci biljnog porijekla) - objasnila je Pandžićeva.

Podsjetila je da je na lokalitetu Kočićevo nađena velika količina keramičkog, koštanog i kremenog materijala.

- Najzanimljivije otkriće predstavljaju ostaci, najvjerovatnije stambenih objekata, ukopanih ili poluukopanih zemunica - istakla je Pandžićeva.

Projekat istraživanja paleolita sjeverne Bosne do danas se razvio u četiri projekta, između ostalih i projekat "EUROFORM". Pandžićeva je kazala da će se u okviru projekta proučavati najranije pojave zemljoradnje u regionu i nastojati da se preispita ključna važnost našeg regiona za Evropu u tom periodu.

- Stalnom aktivnošću na ovim prostorima prof. dr Preston Mirakl i mr Tonko Rajkovača zainteresovali su svoje kolege i saradnike iz Britanije, ali i Srbije, Slovenije i Hrvatske i uveli ih u arheologiju Republike Srpske i Bosne i Hercegovine - kazala je Pandžićeva.

Naglasila je da su rezultati šestogodišnjih istraživanja više nego pozitivni, te da je registrovano više od 200 novih potencijalnih lokaliteta na kojima će arheolozi istraživati.

- Tu je i projekat koji je obuhvatio C14 analize koštanih ostataka svih neolitskih lokaliteta u BiH, kojima smo dobili njihovu najpribližniju starost, a rezultati su u štampi. Pojedine aktivnosti ne bismo bili u mogućnosti da ostvarimo bez saradnje sa kolegama iz Velike Britanije - kazala je Pandžićeva.

Saradnja sa predstavnicima Univerziteta u Kembridžu od 2006. godine obuhvatila je nekoliko projekata, a kontinuitet rada i saradnje te rezultati koji su postignuti iznjedrili su projekat "EUROFORM".

Aplikacija je podnesena Evropskom istraživačkom savjetu u decembru 2011. godine, a odobrena je u junu 2012. godine.

Pećina Klašnice

- Lokalitet pećine Klašnice je istražen do krajnjih mogućnosti, a pećinu Rastuša kod Teslića istraživaćemo bar još dvije godine. Veliki poduhvat su i geoarheološke analize određenog broja lokaliteta, koje su već objavljenje u inostranim i domaćim publikacijama - kazala Ivana Pandžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana