Археолошка поставка Музеја Семберије приоритет за 2018.

Љиљана Алексић
Археолошка поставка Музеја Семберије приоритет за 2018.

Бијељина - Приоритет за ову годину у Музеју Семберије у Бијељини је завршетак археолошке поставке.

Директор Музеја Семберије Момчило Копривица истиче велики значај археолошке поставке.

- Ову поставку чине експонати од најстаријих времена. Ријеч је о предметима који су пронађени на простору Семберије и Мајевице. Археолошка поставка обухвата материјалне остатке цивилизације од неолита до касног средњег вијека - рекао је Копривица.

Поред завршетка ове поставке у току 2018. године најављено је 12 изложби и низ других културних садржаја.

- За ову годину смо планирали изложбе, међу којима ће бити и гостујућих поставки. Сваког мјесеца отворићемо по једну изложбу. Биће организоване и промоције књига и друге манифестације - каже Копривица.

Подсјећа да је током прошле године план рада у потпуности испуњен.

- Одржали смо 12 изложби гостујућих и наших кустоса. Најзначајније изложбе су биле "Меморијали великог рата", "Белези великих злочина". Значајна је и Смотра ликовног стваралаштва ученика основних и средњих школа и Смотра археолошког филма - казао је Копривица.

Кроз Музеј Семберије је 2017. године прошло 5.000 посјетилаца.

- Музеј Семберије чува од заборава обичаје, културу и језик. Све оно што се заборави заувијек је нестало. Свако дјело црпи снагу из свога коријена, а уколико се одвоји од њега осуђено је да пропадне. Музеј прави копчу између садашњости и прошлости - каже Копривица подсјећајући да у Музеју постоје три сталне поставке и да улазница кошта једну марку.

Осим археолошке постоје и етнолошка и историјска поставка, а Музеј има и издавачку дјелатност.

Смотра археолошког филма

У Музеју Семберије у сриједу увече почела је Смотра археолошког филма, која се реализује у сарадњи са Народним музејом у Београду.

Публика ће имати прилику да погледа по два филма аутора из Србије, Њемачке и Италије и три филма из Словачке. Филмови ће се емитовати сваке сриједе до краја фебруара у просторијама Музеја Семберије, а почетак пројекција је у 18 часова. Улаз је слободан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана