Aplauzi i ovacije za maestralnu Žanku

Radmila Đević
Aplauzi i ovacije za maestralnu Žanku

Foča - Predstavom "Žanka" Narodnog pozorišta iz Užica, koja je pobrala brojne aplauze, simpatije i ovacije publike, otvorena je jesenja repertoarska sezona pozorišta u Foči, koje djeluje u okviru Muzeja Stara Hercegovina.

Ova upečatljiva drama, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, govori o srpskoj pozorišnoj glumici, umjetnici, Živani Stokić Žanki, koja je bila jedna od najvećih glumica prije Drugog svjetskog rata, a koja je morala da nastavi svoj posao i pod okupacijom, da bi preživjela, jer je bila bolesna i morala je da nabavi insulin onda kada ga nigdje nije bio.

Poslije rata, od vlasti je prokazana i osuđena na osam godina gubitka nacionalne časti. Kada je dobila poziv da se ponovo vrati na pozorišnu scenu, bio je to veliki šok i za njeno srce i dušu, koju je od sreće ispustila.

Glavnu ulogu u predstavi igra Divna Marić, glumac Slobodan Ljubičić igra likove Branislava Nušića i Simeona Tošića, dok Vahidin Prelić tumači likove partizanskog majora Aleksandra Gavrilovića i Morisa Pijade.

Tumačiti lik jedne od najvećih heroina pozorišta, srpske Sare Bernar - Žanke Stokić, čiju ulogu rijetko ko od glumaca dobije, glumici Divni Marić predstavlja veliku odgovornost, ali i vrhunac karijere.

- To je velika čast i satisfakcija za glumca, da dočeka da igra lik ovako grandiozne ličnosti, koja je obilježila jedan period pozorišnog života uopšte, rehabilitovane nepravedno, zapostavljene u jednom periodu. Izuzetno sam počastvovana i srećna što na vrhuncu karijere igram Žanku. Imala sam i veliku tremu, s obzirom na to da se o njoj posljednjih godina mnogo i piše i priča - istakla je Marićeva.

U ovoj predstavi, koja prikazuje posljednji dan života velike Žanke Stokić, glumica svodi račune sama sa sobom i postavlja sebi najteža pitanja - da li je morala da igra za vrijeme okupacije i da li je sve moglo da bude drugačije. Ona gleda unazad u svoj život, u svoje patnje i radosti, preispituje novo vrijeme i nove ljude, oprašta se od svojih ljubavi, ali slavi najveću od njih - pozorište.

U Žanku Stokić, za koju je Nušić pisao uloge, godinama je bio zaljubljen Simeon Tošić. Svoju ljubav, nažalost, priznao joj je tek pred njenu smrt. Slobodan Ljubičić, koji tumači Tošićev lik, kaže da je predstava "Žanka" prikaz nemara i nepravde prema umjetnosti, prema glumici koja je samo radila svoj posao u suludo vrijeme okupacije.

 TV premijera

Predstava Narodnog pozorišta Užice "Žanka", po tekstu Miodraga Ilića, a u režiji Andree Ade Lazić, snimljena za potrebe Dramske redakcije RTS-a, premijerno će se na programu ove televizije naći u nedjelju, 11. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana