Анти Јокинен, један од најтраженијих редитеља видео-спотова у свијету: Није лако направити добар филм

Агенције
Анти Јокинен, један од најтраженијих редитеља видео-спотова у свијету: Није лако направити добар филм

Мокра Гора - Фински редитељ Анти Јокинен одржао је у Дрвенграду радионицу за студенте и младе ауторе послије пројекције свог остварења "Цвјетови рата", за који је награђен на Међународном филмском фестивалу у Шангају.

Према синопсису, немири су дуго кључали испод површине у предграђу Хелсинкија већински насељеном мигрантима, а због насиља полиције један отац завршава у болници. Тај догађај је још више одјекнуо због грешака власти и често ненамјерних претјераних реакција. У тренутку када ти догађаји доживљавају врхунац полубраћа Сипе и Јуне се боре за бољу будућност, да пронађу нове шансе у животу, али је Јуне отишао предалеко лошим путем.

Јокинен је испричао да је за филм направио кастинг за 500 људи из предграђа Хелсинкија и ангажовао непрофесионалне глумце, снимао на правим локацијама, договарајући се о свему са онима који ту живе како би све у филму било што реалније.

- Људи су добри, систем је лош - истакао је Јокинен.

Ипак, примјећује да су систем изградили људи, али наглашава да су то све појединци.

- Сви системи су неуспјели. Видите шта се све дешава у свијету, посебно са мигрантима. Шта нам друго остаје него да саосјећамо са људима - додао је он.

Јокинен се осврнуо и на снимање филмова, примијетивши да захваљујући дигиталној технологији данас свако може да сними филм, али и да увиди да то није лако.

- Није лако направити филм, јер то нису само слике. Можда је лако снимити, али је тешко направити добар филм. Још нисам успио у томе - каже Јокинен, чији је филм приказан у програму "Савремене тенденције" 10. "Кустендорфа".

Јокинен је један од најтраженијих редитеља видео-спотова у свијету, који је провео 12 година у Лос Анђелесу и сарађивао са Селин Дион, Шанајом Твејн, Бијонсе, Еминемом. Сваког јутра слуша Џонија Кеша, а сматра да је музика рефлексија нашег живота.

Аутор филмова "Становник", "Чистка", "Бабица", каже да су "Цвјетови рата" за њега веома личан филм, али није желио то да образложи.

- Филм је заправо о оцу, који гријеши и не жели да његова дјеца направе исте грешке. То је прилично финска ствар, породица је увијек на првом мјесту и он се труди да је одржи -  рекао је Јокинен, али додао да та прича нема никакве везе са његовим оцем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана