Андрићград: Вриједна документарна грађа о Сарајевском атентату

Срна
Андрићград: Вриједна документарна грађа о Сарајевском атентату

Вишеград - Предсједник Матице Српске Драган Станић свечано је вечерас у Галерији Андрићевог института у Андрићграду отворио изложбу архивске грађе "Млада Босна и Сарајевски атентат" која својом едукативношћу на најбољи начин осликава прилике уочи, за вријеме и након Сарајевског атентата.

Обраћајући се бројним посјетиоцима, Станић је посебно нагласио да се Срби никада нису покоравали освајачима, што је у пракси доказано безброј пута, па и у случају Сарајевског атентата.

Он је нагласио да је ово изузетно вриједна и документарно богата изложба, чији је аутор Бојан Стојнић, помоћник директора Архива Српске из Бањалуке.

Стојнић је истакао да је изложба подијељена на пет тематских цјелина и садржи документе који не дозвољавају да се фалсификује историја.

Највриједнији експонати на самој изложби су преписке између чланова "Младе Босне", те извјештаји о страдању српског народа у БиХ за вријеме Првог свјетског рата, а оно што представља посебну архивску вриједност су фотографије, које приказују вјешања по БиХ и затварања по концентрационим логорима.

Станић је најавио да ће посјетиоци Андрићграда у Вишеграду ову изложбу, којом се обиљежава 100 година од избијања Првог свјетског рата, моћи видјети до 20. септембра.

"Истовремено, изложба креће и по Србији. Прва дестинација је Београд, гдје ће бити постављена 15. септембра у Архиву Југославије, а отвориће је Небојша Радмановић, српски члан Предсједништва БиХ", потврдио је Стојнић.

На свечаном отварању изложбе краћим бесједама публици су се обратили и члан Управног одбора Андрићевог института Боривоје Милошевић, директор Архира Српске Душан Поповић и један од оснивача покрета "Позитивна Српска" Далибор Рачић.

Оганизатор изложбе је покрет "Позитивна Српска" из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана