Андрићеви романи распродати за трен

Јасмина Перишић
Андрићеви романи распродати за трен

Бањалука - Сабрани романи Иве Андрића објављени у једној књизи привукли су ријеку читалаца у бањалучке књижаре, а десет дана било је довољно да са полица нестане и посљедњи примјерак овог издања.

Дјела српског Нобеловца у новом издању приредила је београдска Издавачка кућа "Лагуна", а нема сумње да бројни љубитељи писане ријечи радо читају романе "На Дрини ћуприја", "Проклета авлија", "Госпођица" и "Травничка хроника".  Читаоци које смо срели у потрази за Андрићевим романима похвалили су и повољну цијену књиге која износу 18,90 КМ.

У бањалучкој књижари "Култура" кажу да је интересовање за Андрићеву књигу која носи једноставан назив "Романи" почело и прије него што се појавила у штампаном издању.

- Дјело је код нас стигло средином јула, а сви примјерци  распродати су у рекордном року. Интересовање је огромно, а све генерације воле да читају Андрића - рекао је Зоран Крупљанин из књижаре "Култура".

Додаје да читаоци углавном прате сајт Издавачке куће "Лагуна" гдје се унапријед информишу о дјелима која тек треба да се појаве у књижарама.   

- Ријеч је о квалитетном и тврдом повезу, што је један од разлога због кога ће многи баш овом књигом обогатити своју кућну библиотеку - каже Крупљанин.

Истиче да су дјела Меше Селимовића и Јована Дучића такође веома тражена. 

- Судећи по људима који долазе у нашу књижару класици су најчитанији, а међу њима посебно мјесто припада управо Андрићу, Селимовићу и Дучићу. Нису заборављени ни бисери свјетске књижевности - романи Фјородора М. Достојевског и Лава Н. Толстоја - казао је Крупљанин.

Директор маркетинга "Лагуне" Ана Марковић истиче да су "Романи" Иве Андрића љетњи хит без преседана и подухват године ове издавачке куће.

- Први тираж од 4.000 књига распродат је за мање од 15 дана. Други тираж у Србији би требало би да се појави данас, а у Републику Српску стиже следеће седмице. Штампали смо 6.000 нових примјерака - рекла је Марковићева.

Великан српске књижевности, Андрић је за вријеме гимназијских дана почео да пише поезију и 1911. године у "Босанској вили" објавио је своју прву пјесму "У сумрак". Као гимназијалац, био је ватрени поборник интегралног југословенства, припадник напредног националистичког покрета "Млада Босна" и страствени борац за ослобођење јужнословенских народа из стега Аустроугарске монархије.

Самачка соба

Иво Андрић је током Другог свјетског рата, у тишини своје изнајмљене самачке собе у Призренској улици у Београду, написао три од укупно четири романа. То су "Травничка хроника" (завршен априла 1942), "На Дрини ћуприја" (завршена децембра 1943) и "Госпођица" (завршена октобра 1944). Роман-новелу "Проклета авлија" објавио је 1954. године. За цјелокупни опус Андрић је 1961. добио Нобелову награду за књижевност, "за епску снагу којом је обликовао мотиве и судбине из историје своје земље", како стоји у образложењу за додјелу признања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана