Андрићеве ријечи светионик за свјетске писце

Александра Глишић
Андрићеве ријечи светионик за свјетске писце

Вишеград - Међународни сајам књига окупио је у Андрићграду издаваче из Републике Српске, Србије и Црне Горе, у град који чува успомену на српског нобеловца дошли су писци из Русије и Италије.

Италијански књижевник Ђанкарло ди Каталдо отворио у сриједу увече на Тргу Николе Тесле други сајам књига.  

- Роман "На Дрини ћуприја", на наговор мог оца, прочитао сам као шеснаестогодишњак, тада нисам могао ни сањати да ћу шетати овим историјским мостом - рекао је Ди Каталдо. 

Подсјетио је да је прије годину дана био сам члан жирија филмског фестивала у Венецији гдје је приказан филм "На млијечном путу" Емира Кустурице.

- Сједјели смо увече у једном ресторану, Кустурица је био за сусједним столом. У тренутку, пожелио сам да устанем и клекнем пред тим човјеком. Зауставили су ме и рекли: "Па ти си судија, ти си члан жирија, не можеш то да учиниш". Нисам знао да ћу једног дана доћи до Андрићграда, до овог чудесног здања, чији је он идејни творац - нагласио је Ди Каталдо.

На отварању сајма био је и предсједник Републике Српске Милорад Додик који каже да је срећан што има прилику да свједочи изградњи Андрићграда.

- Захваљујем Емиру што није одустао од овог здања ни онда када је изгледало да је то једини избор и зато што смо наставили да савладавамо све проблеме, све "невјерне Томе" које су нас спречавали да то брже завршимо, да то буде онако како ми хоћемо, да побиједимо вријеме, невјерицу и све оно што нас је пратило све вријеме изградње овог здања - истакао је Додик.

Академик Матија Бећковић је рекао да од Андрићграда нема мјеста које је примјереније, које је књига родила и створила.

Руски писац Захар Прилепин изазвао је одушевљење међу посјетиоцима када је рекао да иако живи у највећој држави на свијету, веће љепоте од оне у Андрићграду и на Дрини није видио.

- Код нас у Русији много је добрих и талентованих људи, али таквог брата као што је Кустурица - нема. Ми Руси понекад изгледамо тако мрачно, али, плешемо изнутра, у својој души и својом душом. Уз музику Кустурице и "Но смокинг оркестра" плесали би данас, сигуран сам и Толстој и Достојевски да су живи - каже Прилепин.

Међу издавачима који учествују на сајму у Андрићграду су "Лагуна", "Вулкан", "Прометеј", "Академска мисао", Задужбина "Доситеј Обрадовић", Народна и универзитетска библиотека Републике Српске...

Представа "Прах"

Глумци Наташа Нинковић и Зоран Цвијановић извели су у Андрићграду представу "Прах" која говори о старијем брачном пару који освоји добитак на "Лотоу", те о промјенама које се након тога догађају у њиховим животима. Цвијановић каже да је текст за представу интересантан јер га је писао мађарски писац Ђерђ Шпир, за којег кажу да је њихов Душан Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана