Aleksandra Čvorović: Čarobna ruža u potrazi sa srećom

Aleksandra Madžar
Aleksandra Čvorović: Čarobna ruža u potrazi sa srećom

Banjaluka - Svaka nagrada i priznanje mi mnogo znače, jer istinski uživam u kreaciji i stvaralaštvu i drago mi je kada to i drugi prepoznaju i cijene.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" književnica Aleksandra Čvorović, koja je za novu knjigu za djecu "Čarobna ruža" u izdanju "Kuće poezije" dobila priznanje "Stanko Rakita". Riječ je o nagradi koju dodjeljuje banjalučka podružnica Udruženja književnika Republike Srpske.

Promocija knjige i svečano uručenje nagrade biće održani 19. septembra u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci.

Čvorovićeva je za svoje najdublje misli, pretočene u riječi, prije nešto više od mjesec dobila nagradu "Slovo Podgrmeča" za knjigu "Nadrastanje".

- Prijatno sam iznenađena. Odmah poslije te nagrade knjiga "Čarobna ruža" otišla je u štampu. Znala sam da će privući pozitivnu pažnju jer je drugačija, ali nisam očekivala da će dobiti nagradu čim se pojavi - kaže književnica.

"Čarobna ruža" pokazala je još jednu vrijednu stranu njenog talenta, a to je pisanje u rimovanom dvanaestercu, koje u prethodnih pet knjiga nije koristila.

- Tada me je sputavala i ograničavala u iskazivanju ličnog poetskog pečata, tog specifičnog načina na koji nižem slike i asocijacije - prisjetila je Čvorovićeva.

Ipak, kako je rekla, književnost za djecu je nešto drugo i traži drugačiji pristup.

- Rima je djeci bliska, prepoznatljiva, u svijetu djetinjstva ona je tako prirodna. Ta bajka je tražila rimu, sama se oblikovala, transformisala i konačno ovaplotila u formi dvanaesterca, nisam ciljano išla ka tome, stvari su se same od sebe posložile - dodaje književnica.

Bajka govori o djevojci koja kreće iz vrlo povlašćenog položaja da luta svijetom u potrazi za unutrašnjim ispunjenjem.

- To je priča o potrazi za srećom, ljubavlju, pravim vrijednostima i prije svega potraga za ličnim identitetom. Želja mi je bila da napišem bajku u kojoj je jedna mlada žena neustrašiva i mudra, i ne čeka nikakvog princa koji će je spasiti jer ona sebe može spasiti sama i opet doći do sreće i ispunjenja svojih snova - naglasila je Čvorovićeva.

To nije bajka koja je puna zla i nasilja već, kako kaže, to je djelo koje  nudi utjehu i stavlja humanost na prvo mjesto.

- Djeci je bliska i zabavna jer je puna fantastičnih i mitoloških bića koja rado borave u dječijoj mašti. Pisana je za djecu uzrasta od pet do deset godina, mada to nije strogo ograničeno - kazala je ona.

Prije nego što se zbirka pjesama "Nadrastanje" pojavila pred zaljubljenicima iskustvom i maštom ispisanih riječi, Čvorovićeva je napravila pauzu u objavljivanju koja je trajala šest godina.

- To mi je omogućilo mnogo promišljanja i akumulaciju dobrih sadržaja, koji sada poslije objavljivanja privlače pažnju javnosti. Neko bi pomislio da mi se "pozlati sve što napišem". Ali zapravo rukopis koji duže odleži i doživi mnogo vraćanja, prepravljanja i novih iščitavanja obično bude umjetnički dorađeniji i kvalitetniji. Takav je slučaj bio i sa ovom knjigom za djecu - istakla je Čvorovićeva.

Nova djela

- Što se tiče novih knjiga, imam još nekoliko "asova u rukavu". Radim na novim rukopisima, neki su već i spremni i čekaju pravu ponudu, konkurs ili izdavača, i odaću vam još tajnu, da je među njima još nekoliko knjiga za djecu - kazala je Aleksandra Čvorović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana