Aleksandar Radojičić: Šeširu me privukla lepa priča

Aleksandra Rajković
Aleksandar Radojičić: Šeširu me privukla lepa priča

Najviše me je privukao scenario filma "Šešir profesora Koste Vujića", koji mi se dopao na prvo čitanje.

To je prelepa priča, koja nema rok trajanja. Mislim da retko ko zna da su 1884. godine u istom odeljenju maturirali jedan Mika Alas, Jakov Prodanović, Pavle Popović... i još mnogi velikani srpske književnosti, politike, nauke... Pre početka snimanja smo imali probe sa rediteljem Zdravkom Šotrom, pa smo uz njegovo vođenje došli do nacrta likova, kojima smo kasnije pokušali da dodamo i svoj lični pečat.

Rekao je ovo u intervjuu za "Glas Srpske" mladi beogradski glumac Aleksandar Radojičić, koga je publika upoznala putem lika fudbalera Balerine u filmu "Montevideo, Bog te video". On je sada u glumačkoj ekipi filma "Šešir profesora Koste Vujića" gdje igra Milorada Mitrovića.

GLAS: Koliko ste kroz rad na filmu "Šešir" saznali o vremenu u koji je radnja smještena i da li Vam je bila otežavajuća okolnost činjenica da je već rađen film po istoimenom romanu Milovana Vitezovića?

RADOJIČIĆ: Imao sam tu sreću da već dve godine učestvujem u snimanju "Montevidea" čija se radnja odigrava 45 godina kasnije u odnosu na "Šešir", pa nisam doživeo toliki šok u prilagođavanju na taj period. U neku ruku na to gledam malo kao i na odmor od brzine života u današnjem vremenu i dosta toga može da se nauči i o međuljudskim odnosima i nekim drugim vrednostima koje su tada bile u prvom planu. Nisam gledao prvu verziju filma, ali sam čuo dosta o njemu i ko god da je gledao ima samo reči hvale. Naravno da je postojao mali pritisak u svima nama da ponovimo taj uspeh, ali ko ne voli izazove ni ne treba da se bavi ovim poslom.

GLAS: Publika Vas je upoznala putem lika fudbalera Balerine u filmu "Montevideo, Bog te video". Šta je bilo najljepše tokom snimanja tog filma i koliko ste ponosni što je taj film srpski kandidat za "Oskara"?

RADOJIČIĆ: Ceo taj projekat je jedno veliko i neverovatno iskustvo za sve nas, a pogotovo za nas "klince". Ali ipak bih, kao najlepšu stvar sa snimanja, istakao slogu i druženje nas "reprezentativaca". I van snimanja funkcionišemo kao tim i vučemo jedni druge napred, što se, ja mislim, vidi i na delu. Kako da ne budem ponosan kada film u kome sam dao bar mali doprinos bude izabran za srpskog kandidata za "Oskara". Presrećan sam što sam deo cele te priče i mislim da će "Montevideo, Bog te video" biti dostojan predstavnik naše zemlje i da će predstaviti Srbiju u najboljem mogućem svetlu. Izvinite, ali ne mogu a da ne budem pristrasan.

GLAS: Kakvi su Vam planovi za budućnost, imate li neke nove uloge u najavi?

RADOJIČIĆ: Za sada sam fokusiran na snimanje drugog dela "Montevidea", jer tu ima dosta posla, a uz to igram i predstave u pozorištu "Boško Buha", čiji sam član, i imam dovoljno obaveza u ovom periodu. Mislim da je nerealno da započnem bilo koji novi projekat do kraja godine zbog putovanja, a za posle ćemo videti.

GLAS: Šta je bilo presudno da se počnete baviti glumom i šta bi za Vas bio najveći uspjeh u karijeri?

RADOJIČIĆ: Na to pitanje mislim da nikada neću imati jednostavan odgovor. Ali za to što se i dalje bavim glumom i što ću se, nadam se, baviti celog života, je presudno to što me ispunjava i što imam tu privilegiju da kroz posao mogu i da se igram, da učim, da upoznajem sebe i da radim na sebi. A najveći uspeh u karijeri jednog glumca po meni je da uspe da traje i da stalno radi na sebi i napreduje. Mislim da nikad ne mogu dostići "vrhunac" u karijeri, jer to znači da sam zadovoljan postignutim i da nema mesta za napredak i istraživanje, a pored toga što je takvo razmišljanje egoistično, život bi mi postao dosadan.

Popularnost

GLAS: Kako se nosite sa popularnošću poslije prikazivanja "Montevidea" i koje su najbolje strane glumačke slave?

RADOJIČIĆ: Ne mogu reći za sebe da sam posle premijere postao slavan, ali da me više ljudi prepoznaje na ulici nego pre, to je istina. Ali ko kaže da mu ne prija popularnost mislim da laže, jer svaka pažnja prija dok je u nekim granicama, sve što je preterano nije dobro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana