Akademski slikar iz Banjaluke Biljana Gavranović: Spontanost rađa inspiraciju

Cvija Mrkonjić
Akademski slikar iz Banjaluke Biljana Gavranović: Spontanost rađa inspiraciju

Banjaluka - Inspiracija dolazi spontano, ne razmišljam puno o tome šta ću raditi, ali kad se uhvatim jedne teme, onda radim na njoj dok je skroz ne iscrpim i ne zaokružim neku cjelinu.

Rekla je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" akademski slikar iz Banjaluke Biljana Gavranović, čiji su radovi trenutno izloženi na zajedničkoj izložbi "Sove" sa slikarom - keramičarom Sonjom Bikić u banjalučkoj galeriji "Sonja Bikić".

Publika ima priliku da pogleda oko 20 Biljaninih crteža rađenih različitim tehnikama i na različitim podlogama.

- Na papiru sam radila crteže tehnikom pero - tuš, koristila sam kuhinjsku dasku na kojoj sam radila akrilom, dok sam na keramičkim pločicama radila bojama za staklo - objasnila je slikarka.

Gavranovićeva već dugi niz godina crta ptice, među kojima je sova jedan od rodonačelnika u tim ciklusu.

- Sova mi je bila zanimljiva kao ptica, možda to ima veze sa značenjem u različitim religijama, tumači se kao ptica noći ili kao ptica mudrosti - rekla je Biljana i dodala da ne planira posebno koje će podloge koristiti, već za realizaciju rada koristi sve ono što joj se učini zanimljivim.

O situaciji u umjetnosti kod nas kaže da se ona nije mnogo primijenila od osamdesetih godina, te ističe da je najbitnije da umjetnici rade u kontinuitetu i da izlažu.

Kao redovan profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci stalno je u kontaktu sa mladim ljudima, te im poručuje da se samo entuzijazmom i radom mogu probiti i pokazati svoj talenat i izvan granica BiH.

- Veliki je broj studenata koji na banjalučkoj Akademiji umjetnosti diplomiraju, pa odu u inostranstvo. Jedan od primjera je i Selma Selman, koja je prošle godine osvojila nagradu "Zvono", a sada je u Njujorku - kazala je Gavranovićeva.

Istakla je da je velika šteta što nema više sličnih nagrada za mlade umjetnike, koje bi im bile odskočna daska i koje bi im pomogle da se dalje kreativno razvijaju.

Za sticanje iskustva i razvoj, ali i druženje sa drugim umjetnicima koji se okupljaju na ovim susretima, prema Biljaninom mišljenju, veoma su važne i likovne kolonije, a iskustva stečena na njima smatra bogatstvom.

Gavranovićeva je nedavno svoje sove prikazala i na samostalnoj izložbi u Prijedoru, a što se daljih planova tiče, 2019. godine planira da zaokruži svoj umjetnički izlagački period i obilježi 40 godina stvaranja.

Biografija

Biljana Gavranović je završila Akademiju likovnih umjetnosti 1982. godine u Sarajevu. Jedan je od osnivača kultne grupe "Zvono". Učestvovala je na brojnim kolektivnim međunarodnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Do sada je samostalno izlagala oko 20 puta i dobitnik je više priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana