Akademski slikar i vajar Sonja Bikić: Keramičke forme na starinski način

Aleksandra Madžar
Akademski slikar i vajar Sonja Bikić: Keramičke forme na starinski način

Banjaluka - Postoji japanska filozofija koja kaže da čovjek, ako izdrži šokove i nagle promjene u životu postaje ostvaren i savršen. To ćemo mi pokušati oživjeti u performansu, koji će biti održan 2. septembra, a forme koje "prežive" i nastanu tom prilikom biće izložene u Galeriji Sonje Bikić.

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" akademski slikar i vajar Sonja Bikić, koja u svojoj galeriji u Banjaluci, prvi put organizuje neobičan performans pečenja keramike, onako kako se radilo prije stotinu godina.

Posjetioci će imati priliku da u toku dva sata, koliko će trajati performans, prisustvuju specijalnom događaju u umjetnosti, rađanju novih djela. Bikićevoj će se u izvođenju performansa pridružiti i vajar keramičar Drago Handanović iz Doboja.

- Ovu tehniku su često koristili Japanci i zove se "raku tehnika", tj. raku performans - kaže Bikićeva.

Objasnila je da je razlika između običnog i raku pečenja u tome što se u raku tehnici radovi odmah vade iz peći i stavljaju u kante pune suvog lišća i naglo se iz procesa oksidacije stvara proces redukcije, radovi potamne i odmah se vade iz kanti, tj. mogu se vidjeti.

- Kod običnog pečenja tek nakon hlađenja, radovi se vade iz peći i mora se duže čekati da se vide. Sve se odvija brzo i naglo, mora postojati jaka koncentracija da ne bi nastala šteta - istakla je ona.

Dodala je da su radovi već spremni za performans i da su forme gotove.

- Iz užarene vatre keramički radovi se vade i stavljaju u kante pune suvog lišća, od procesa oksidacije naglo se dešava proces redukcije i radovi promijene boju. Slučajni efekat boje je nepredvidiv i generalno sve je jako uzbudljivo i nepredvidivo - rekla je Bikićeva.

Ona se sa ovom tehnikom prvi put upoznala u ateljeu Ruže i Raje Nikolić u Aranđelovcu.

- Drago je, takođe, radio ovu tehniku na jednoj od kolonija, a potom smo dobili poziv iz Prijedora da učestvujemo na koloniji "Sreten Stojanović", gdje smo zajedno pekli radove na ovaj način. Zato se radujem što ćemo i ovaj put zajedno stvarati - dodala je umjetnica.

U svim većim keramičkim zajednicama, kako je rekla, ovakav način pečenja je jako popularan.

Posjetioci

- Ne znam koliko će ovo biti značajno za posjetioce, ali znam sigurno da će osjetiti draž nepredvidivosti i iščekivanja kako će izgledati svaka pojedinačna forma koju Drago i ja budemo vadili iz kanti - rekla je Sonja Bikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana