Akademski slikar Nataša Kragulj: ››Nijemi razgovori›› oda portretu

Mirna Pijetlović
Akademski slikar Nataša Kragulj: ››Nijemi razgovori›› oda portretu

Banjaluka - Tematika koja preovladava na novoj izložbi bazira se isključivo na portretu, koji je moja jedina preokupacija i fascinacija.

Rekla je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" talentovana akademska slikarka i grafičarka Nataša Kragulj, koja priprema petu samostalnu izložbu koja će biti otvorena u petak, 6. marta, u Galeriji "96" u Prijedoru.

- Izložba se zove "Nijemi razgovori" jer se nastavlja na ciklus "Tišina" koji sam započela prošle godine. Sadržavaće 14 novih slika nastalih u kombinovanoj tehnici - ispričala je Kraguljeva.

Ona je publici poznata po svom prepoznatljivom stilu, a njena umjetnička poetika komunicira sa posmatračem na poseban način.

- I dalje ga svodim na dvodimenzionalnu plohu, kojom dominiraju velike oči kao jedino sredstvo zaista nužno za komunikaciju - rekla je ova umjetnica.

Ona je dodala da u neposrednoj komunikaciji sa publikom stalno dobija pitanja zašto na njenim portretima nikada nema noseva.
- Na pitanja zašto ne slikam noseve počela sam da odgovaram da ih ne volim jer se u sve miješaju! Ovaj put odjeća je mnogo detaljnija jer sam veliki poklonik modne fotografije i volim svoje portrete da oblačim u sofisticiranije ruho - otkrila je slikarka.

Poziv za izložbu u Prijedoru, kako kaže, stigao joj je 5. februara.

- Da budem iskrena, dvoumila sam se da li da prihvatim ili ne, jer su mi se slike rasule naokolo i za ovu izložbu stvarno nisam imala šta da ponudim. A februar je mjesec koji mi baš nikako nije išao u prilog sa svojih 28 dana. Ali, Prijedor je ipak moj rodni grad i naprosto nisam mogla da kažem ne - dodaje Nataša, čije su slike do ove izložbe u Prijedoru krasile zidove berlinske Galerije "Ori".

Ističe da još uvijek danonoćno priprema slike za izložbu.

- Sa još samo dvije slike do kraja, zaista se nadam najboljem, iako sam jako nervozna i uzbuđena. Ovo je prvi put da se u Prijedoru predstavljam samostalnom izložbom i osjećam veći pritisak nego što sam osjećala za izložbu u Berlinu, jer ovo su ljudi koji me poznaju i za koje ne mogu da tvrdim da ih više nikad u životu neću vidjeti. Šalu na stranu, zaista se nadam lijepom otvaranju izložbe i jednoj prijatnoj večeri kojom ćemo proslaviti taj simbolični broj pet - zaključila je Nataša Kragulj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana