Akademski ansambl Les Dames iz Banjaluke moderne klasika boje zvucima Balkana

Mirna Pijetlović
Akademski ansambl Les Dames iz Banjaluke moderne klasika boje zvucima Balkana

Banjaluka - Akademski ansambl "Les Dames" iz Banjaluke svojim stvaralaštvom na jedan novi način, a na tragovima umjetničke muzike, prezentuje muzičko bogatstvo ovih prostora, komponujući tako specifičnu autorsku muziku.

Prema riječima kompozitora Ljubice Crnobrnja, njihov cilj je da publici, različitih afiniteta, približe nove muzičke elemente i kod nje probude nova interesovanja i osjećanja.

- Kada pišem neko djelo, uvijek mi je osnova klasična muzika u koju sam "utkala" darove muzičkog nasljeđa Balkana, preplićući boje, ritmove i melodije. Kroz svoje kompozicije želim da muzičkoj sceni ponudim nešto novo, približivši savremene muzičke tokove u klasičnoj muzici i egzotične elemente folklora Balkana - ispričala je Crnobrnja.

Kako je naglasila, njene kompozicije ne izlaze iz forme klasične muzike, niti prelaze u džez, etno ili folk, već su obogaćene elementima proizašlim iz narodnog stvaralaštva.

- Muziku izvodim sa svojim ansamblom "Les Dames" kao violinista. U pitanju je kvartet koji, osim što izvodi muziku drugačijeg kompozicionog pristupa, čini i interesantna i atraktivna kombinacija instrumenata: violina, gitara, perkusije i vokal, a akcenat je na instrumentalnoj muzici - kaže Crnobrnja.

Pored brojnih nastupa u Prnjavoru, Derventi, Bihaću, Tesliću, Banjaluci, Sarajevu, objavili su i kompakt-disk "Les Dames" u okviru proslave 80 godina postojanja Muzičke škole "Vlado Milošević" Banjaluka.

Takođe, u svoju biografiju upisali su i spot za kompoziciju "Barabar", kao i kompoziciju "Žalobni vals" za dokumentarni film "Jelka Gospavina".

Svi članovi ansambla su akademski muzičari, a pored Ljubice Crnobrnja, "Les Dames" čine i Violeta Lučić na gitari, Zoran Vujić na udaraljkama i Ozrenka Bjelobrk-Babić kao vokal.

Ovi muzičari, pored pedagoškog rada u Muzičkoj školi "Vlado Milošević" u Banjaluci, sarađuju i sa brojnim drugim grupama i sastavima, kao što su "Bandoneon square", etno-grupa "Trag", kamerni hor "Banjalučanke", kao i Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" iz Banjaluke.

Planovi

- Kada su u pitanju naši planovi, pred nama je jedna svojevrsna muzička turneja, a koncerte ćemo, od jeseni, održati u Novom Gradu i Banjaluci, kao i u drugim brojnim gradovima Republike Srpske. Sljedeće godine planiramo da nastupimo u Italiji, Njemačkoj i Hrvatskoj, a za ova gostovanja ćemo se posebno pripremati - najavila je Ljubica Crnobrnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana