Akademija umjetnosti: Nagrađeni najbolji radovi

Jasmina Perišić, foto: A. Čavić
Akademija umjetnosti: Nagrađeni najbolji radovi

Banjaluka - Godišnja izložba radova studenata banjalučke Akademije umjetnosti otvorena je u prostorijama ove institucije, a najbolji autori dobili su nagrade.

Postavka, koja se pred publikom našla u srijedu uveče, obuhvata oko 300 radova, a izložbu je otvorila prorektor za međunarodnu saradnju na banjalučkom Univerzitetu Valerija Šaula.

O nagradama je odlučivala Komisija Akademije umjetnosti, a priznanje iz oblasti grafike pripalo je Saši Tatiću. Nagrada za slikarstvo dodijeljena je Branimiru Maksimoviću, a za crtež Jeleni Vučić. Nikola Kekerović nagrađen je u oblasti intermedijalne umjetnosti, a Milica Čvokić za večernji akt. Prodavnica umjetničkog materijala "Art centar Jež" dodijelila je nagradu za grafiku Nikoli Kašteroviću, dok je Selma Selman dobila priznanje agencije "Akvarijus" za najbolji grafički dizajn. U oblasti fotografije nagrađena je Viktorija Banda, a priznanje je sponzorisala firma "Birokip".

Dekan Akademije umjetnosti Luka Kecman kaže da mu je drago što 13. put na izložbi predstavljaju djela rađena tokom akademske godine.

- Ove nagrade su mali finansijski podsticaj, ali i način da izdvojimo najbolje studente. Drago mi je što ima i onih koji iz godine u godinu zablistaju - rekao je Kecman.

Naglasio je da postavka obuhvata mnogo radova pa je Akademija proširila kapacitete izložbe na još dva objekta.

- U zgradi Filološkog fakulteta imamo galeriju "Đura Jakšić", a radove iz intermedijalne umjetnosti izložili smo u zgradi koja će od jeseni biti preuređena za nastavu na smjerovima za grafički dizajn i animirani film i uopšte za studijski program likovne umjetnosti - istakao je Kecman.

Student Pavle Ivanović, koji je izložio svoje djelo na ovoj izložbi, kaže da je veoma uzbuđen što je dio ove priče.

 - Mnogo sam ponosan što je i moj akt rađen u okviru predmeta fotografija izložen i nadam se da ćemo poslije bezbrižnih studentskih dana uspjeti da se zaposlimo - kazao je Ivanović.

Muzeji

Muzej savremene umjetnosti RS dodijelio je nagradu za najbolji rad na završnoj godini studija prvog ciklusa iz oblasti likovnih umjetnosti, a laureat je Mila Panić. Muzej Kozare iz Prijedora nagradio je Milicu Čvokić i Jelenu Ružojić iz oblasti grafike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana