Агата Кристи - мистерија за сва времена

Александра Глишић
Агата Кристи - мистерија за сва времена

Бањалука - Јаког духа и пера, интригантна у књигама и приватном животу, означена као краљица крими-жанра, Агата Кристи остаје непоновљива фигура чија су дјела продата у више од двије милијарде примјерака широм свијета.

Славна књижевница, која је преминула на данашњи дан  1976. у Волингфорду, према Гинисовој књизи рекорда, најпродаванији је аутор свих времена, а забиљежено је да су једино Библија и Шекспирова дјела доживјели већу продају од њених романа. Њена драма "Мишоловка" премијерно је изведена у Лондону 25. новембра 1952. године, и то дјело је до сада најдуже непрестано игран комад у историји позоришта које је имало више од 25.000 извођења. Кристијева је 2013. проглашена за најбољег писца детективских прича, а њен роман "Убиство Роџера Акројда" за најбољи крими-роман свих времена.

Писац крими-романа Ђорђе Милосављевић из Београда даје занимљив осврт на овај жанр који је омиљен читаоцима.

- Крими-жанр је дуго у нашој култури био презрен и сматран петпарачком књижевношћу. То се полако мења, мада не до краја. Ретки су српски критичари који и данас препознају вредност и квалитет тих дела. Један од тих критичара и приповедача је Васа Павковић. Али већина и даље робује наслеђеним обрасцима по којима је тај жанр нижеразредни - каже Милосављевић, аутор романа "Ђаво и мала госпођа" и ТВ серијала "Јагодићи".

Примјећује да домаћи читаоци често при помену ове врсте књижевности помисле на најмање репрезентативне и најнеоригиналније примјерке.

- Што се тиче савремених писаца, Агати Кристи могла би да парира Џилијен Флин по чијем је роману "Ишчезла" Дејвид Финчер снимио филм. Изгледа као доста занимљива савремена књижевница која је успела да се наметне необичним крими-романима - сматра Милосављевић напомињући да су га одувијек привлачиле мистерије, што га је и опредијелило да почне писати у том стилу.

И у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске истичу да су књиге Кристијеве међу омиљеним код бројних читалаца.

- Све генерације је подједнако воле. Тинејџери се прво упознају са дјелима Агате Кристи, јер су им најинтересантнија. Неке издавачке куће имају и нова издања њених дјела, а сви наслови су веома тражени - кажу у националној библиотеци.

Бањалучки књижевник Берислав Благојевић сматра да ће Агата вјероватно остати најпознатија и најпродаванија ауторка када је ријеч о жанру криминалистичког романа.

- Увијек новој популаризацији доприносе и екранизације њених дјела, као што је случај и са Артуром Конаном Дојлом, односно његовим "Шерлоком Холмсом". Дјела Кристијеве и Дојла припадају тзв. класичној или златној ери жанра, времену које је прошло. И данас су крими-романи веома читани, али савремени аутори жанр приближавају трилерима, хорорима, историјским романима, па су често много слојевитији и на граници са другим жанровима - указује Благојевић.

Као примјер наводи Бориса Акуњина, а од српских писаца Иванчицу Ђерић и Слободана Владушића, чија су дјела добила значајне награде.

- Управо због нових вредновања и дјела Агате Кристи треба изнова читати - каже Благојевић. 

У писању детективске прозе Кристијева се први пут опробала док је за вријеме Првог свјетског рата радила у једном болничком диспанзеру. Већ у свом првенцу, насловљеном "Тајанствени догађај у Стајлсу", створила је сада легендарног Херкула Поароа. Затим је у роману "Убиство у парохијском двору", објављеном 1930. године, увела читаоцима омиљену госпођицу Џејн Марпл. Остали ликови који се појављују у више њених романа су Томи и Мрвица Бересфорд, приватни детектив Паркер Пајн и детективи Скотланд јарда виши инспектор Батл и инспектор Џап.

Љубавни живот

Једно вријеме Агата Кристи радила је у болничкој апотеци, што је имало велики утицај на њен књижевни рад, јер многа убиства у књигама су извршена уз помоћ отрова. Године 1914. удала се за пилота Арчибалда Кристија. Имали су кћерку Розалинд Хикс, а развели су се 1928. пошто је Агата открила да је муж вара. Веома се занимала за археологију, а 1930. удала се за археолога Макса Малована, са којим се зближила послије заједничких експедиција. Били су у браку 46 година, све до њене смрти. Често је у својим причама користила поставке које су добро познате, а путовања са Малованом по Блиском истоку допринијела су да управо та регија буде мјесто дешавања радње у неколико њених романа.

Патриша Корнвел

- За све љубитеље овакве литературе који траже савремене насљеднике Агате Кристи, препоручила бих роман "Име руже" Умберта Ека (умјетничка вриједност ове књиге је такође велика). Или ко воли бестселере Патришу Корнвел сматрају једном од најбољих списатељица криминалистичких романа данашњице и можда је она та савремена верзија чувене Агате Кристи - каже бањалучка књижевница Александра Чворовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана