Abramović proglašena za najuticajniju umjetnicu svijeta

Agencije
Abramović proglašena za najuticajniju umjetnicu svijeta

Artnet, portal za prodaju, kupovinu i istraživanje umjetnina, svake godine bira najuticajnije ličnosti iz svijeta umjetnosti, a ovog puta glavnu nagradu dobila je Marina Abramović.

Drugo mjesto na Artnet listi pripalo je Niti Ambani, meceni iz Indije koja finansira razne velike izložbe u MET-u i Umjetničkom istitutu u Čikagu.

Treće mjesto zauzeo je Ričard Armstrong, direktor Solomun R. Guttenheim muzeja i fondacije. Među prvih pet nalaze se još i Bernard Arno, vlasnik LVHM i Patricija Barbize, koja je izvršni direktor aukcijske kuće Christie's.

Marina Abramović bavi se umjetnošću performansa već 40 godina. Ona je tokom karijere prošla kroz tri velika perioda. Prvi je beogradski, kada je još daleke 1975. u SKC-u započela svoju umjetničku i životnu avanturu čuvenim performansom "Ritam 5, plamteća zvezda". Drugi period je doba njenog asketskog života u Amsterdamu i rad sa poznatim njemačkim umjetnikom i njenim životnim saputnikom Ulajem i njihov rastanak nakon performansa "Ljubavnici, hodanje po kineskom zidu" (1988).

Treći period predstavlja njen život zvijezde u Njujorku od 2005. godine koji prate poznati performansi, pozorišna predstava sa Bobom Vilsonom, "sjedeći" performans "Umjetnik je prisutan" u MOMa-i i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana