59. festival festivala u Trebinju: Tužna priča Hasanaginice na sceni

R. Mi.
59. festival festivala u Trebinju: Tužna priča Hasanaginice na sceni

Trebinje - Predstava "Hasanaginica", po tekstu Alije Isakovića i u izvođenju Teatra "Total", obilježila je treće veče 59. festivala festivala na sceni Doma mladih u Trebinju.

Režiju dramaturške verzije poznate narodne balade potpisuje Teatar "Total", kao rimejk rediteljskog ostvarenja Gordane Muzaferija iz 1994. godine, posvećen umjetnicima visočkog pozorišta Zaimu, Gordani i Veri Muzaferija. Članovi "Totala" obnovili su tu predstavu u sjećanje na Zaima, Gordanu i Veru, troje umjetnika koji nisu više među živima, a koji su ostavili veliki trag u visočkom pozorištu i u samom stvaralačkom činu "Hasanaginice" prije 22 godine.

Predstava prati siže narodne balade dajući tako svoj doprinos viđenju ove nevjerovatne genijalno osmišljene ljubavne priče, u kojoj dvoje nesretnih, zbog tragičnog nesporazuma, nezaustavljivo ubijaju svoju ljubav i sebe same. Diplomu za protagonistu večeri žiri publike dodijelio je glumici Emini Karamehić za ulogu majke Hasan-age. U okviru pratećeg programa Festivala u Domu mladih promovisana su nova izdanja "Sterijinog pozorja" iz Novog Sada, monografija "60 godina Sterijinog pozorja" i "Dramsko delo Branislava Nušića", kao i časopis za pozorišnu umjetnost "Scena".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana