42. književni susreti na Kozari: Laureat Ljubivoje Ršumović

Snežana Tasić
42. književni susreti na Kozari: Laureat Ljubivoje Ršumović

Prijedor - Nastupom pjesnika Zavičajnog kruga i ovogodišnjeg laureata Ljubivoja Ršumovića u Galeriji "96" u Prijedoru završeni su 42. književni susreti na Kozari.

Manifestacija je ove godine bila u znaku 72. godišnjice od prvog objavljivanja poeme "Stojanka majka Knežopoljka" u slobodnom Grmeču i 69. godišnjice od prvog štampanja ove knjige.

Ovogodišnjem laureatu književnih susreta Ljubivoju Ršumoviću pripala je povelja "Književni vijenac Kozare", koju mu je uručio gradonačelnik Prijedora, te istakao da su se ovom nagradom na najljepši način zbližili Kozara i Zlatibor.

Ršumović je zahvaljujući na ukazanom povjerenju i nagradi koja mu je uručena istakao da je Kozara sada i njegova zakletva, slobodna teritorija i literarni zavičaj, kao što je to njegov rodni Zlatibor.

- Ovu nagradu smatram dvostrukom nagradom, prvo zbog imena koju nagrada nosi, zbog Kozare koja je za mene još od djetinjstva mera za jednu vrstu rodoljubive emocije i zato što je dodeljuje grad u kojem sam često i koji sam iskreno zavoleo - kazao je Ršumović.

Dosadašnji dobitnici nagrade "Književni vijenac Kozare" su Stevan Raičković, Svetozar Koljević, Matija Bećković i Dragan Kolundžija.

Centralna manifestacija ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari "Pjesničko podne" održana je na Mrakovici kada je laureatu uručena i statua "Ljubijski rudar" i novčani dio ovogodišnje nagrade susreta.

Stihove na legendarnoj Kozari govorili su i Matija Bećković, Dobrica Erić, Mošo Odalović, Zoran Kostić, Jovanka Stojčinović-Nikolić, Milica Bakrač, Pero Solar, Boro Kapetanović, Mirjana Bulatović i Andrej Bazilevski.

U muzičkom dijelu programa Književnih susreta na Kozari učestvovali su Bora Dugić, Elena Stanisavljević, izvorna grupa "Knešpolje", etno-grupa "Perla" i hor "Vila".

Likovna kolonija

U bogatom pratećem programu ove kulturne manifestacije u Muzeju Kozare otvorena je izložba radova sa desete Likovne kolonije "Sreten Stojanović" , a na večeri laureata Ljubivoje Ršumović se družio sa ljubiteljima svoje poezije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana