42. књижевни сусрети на Козари: Лауреат Љубивоје Ршумовић

Снежана Тасић
42. књижевни сусрети на Козари: Лауреат Љубивоје Ршумовић

Приједор - Наступом пјесника Завичајног круга и овогодишњег лауреата Љубивоја Ршумовића у Галерији "96" у Приједору завршени су 42. књижевни сусрети на Козари.

Манифестација је ове године била у знаку 72. годишњице од првог објављивања поеме "Стојанка мајка Кнежопољка" у слободном Грмечу и 69. годишњице од првог штампања ове књиге.

Овогодишњем лауреату књижевних сусрета Љубивоју Ршумовићу припала је повеља "Књижевни вијенац Козаре", коју му је уручио градоначелник Приједора, те истакао да су се овом наградом на најљепши начин зближили Козара и Златибор.

Ршумовић је захваљујући на указаном повјерењу и награди која му је уручена истакао да је Козара сада и његова заклетва, слободна територија и литерарни завичај, као што је то његов родни Златибор.

- Ову награду сматрам двоструком наградом, прво због имена коју награда носи, због Козаре која је за мене још од дјетињства мера за једну врсту родољубиве емоције и зато што је додељује град у којем сам често и који сам искрено заволео - казао је Ршумовић.

Досадашњи добитници награде "Књижевни вијенац Козаре" су Стеван Раичковић, Светозар Кољевић, Матија Бећковић и Драган Колунџија.

Централна манифестација овогодишњих Књижевних сусрета на Козари "Пјесничко подне" одржана је на Мраковици када је лауреату уручена и статуа "Љубијски рудар" и новчани дио овогодишње награде сусрета.

Стихове на легендарној Козари говорили су и Матија Бећковић, Добрица Ерић, Мошо Одаловић, Зоран Костић, Јованка Стојчиновић-Николић, Милица Бакрач, Перо Солар, Боро Капетановић, Мирјана Булатовић и Андреј Базилевски.

У музичком дијелу програма Књижевних сусрета на Козари учествовали су Бора Дугић, Елена Станисављевић, изворна група "Кнешпоље", етно-група "Перла" и хор "Вила".

Ликовна колонија

У богатом пратећем програму ове културне манифестације у Музеју Козаре отворена је изложба радова са десете Ликовне колоније "Сретен Стојановић" , а на вечери лауреата Љубивоје Ршумовић се дружио са љубитељима своје поезије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана