20. јубиларни Гласов Сајам књиге: Издавачки подухват године Сарајево 1914

Александра Маџар
20. јубиларни Гласов Сајам књиге: Издавачки подухват године Сарајево 1914

Бањалука - Четврти дан 20, јубиларног "Гласовог" Сајма књиге обиљежила је традиционална додјела сајамских награда, а за издавачки подухват наградом "Моштаница" овјенчана је Народна и универзитетска библиотека Републике Српске за двотомно издање "Сарајево 1914" аутора Владимира Дедијера.

Жири, који је ове године радио у саставу предсједник Берислав Благојевић и чланови Мијана Кубурић-Мацура и Дуња Илић, изразио је захвалност јер му је пружена прилика да буде важан дио ове значајне културне манифестације.

- Књига "Сарајево 1914" била је до овог издања ријетко доступна широј читалачкој публици. Пројекат штампања овог издања остварен је уз подршку Европске уније, која је препознала значај и актуелност Дедијеровог дјела за пројекат "Изучавањем историје до помирења". Ово издање има научну вриједност, што га чини веома актуелним у контексту промишљања о Првом свјетском рату стотину година касније - истакао је Благојевић.

Награда "Липље" за савремену књижевност додијељена је сабраним дјелима Ранка Прерадовића у четири књиге ("Сан о животу", "Општа Лудница", "Стварно стање" и "Радни пројекат гроба") у издању "Бесједе" из Бањалуке.

- Избор је конципиран по тематско-мотивацијском принципу и обухвата педесетогодишње стваралаштво Ранка Прерадовића. У Прерадовићевом богатом опусу лако се препознаје пјесник, свједок времена и наш савременик. Његово дјело неизоставан је дио савремене књижевности овог простора. Четири књиге изабраних дјела Ранка Прерадовића пред читаоце доносе такорећи нове пјесме, односно декомпоноване и прекомпоноване, коначне верзије текстова - рекао је Благојевић.

Књига "Историја српске филозофије" аутора Слободана Жуњића у издању Завода за уџбенике из Београда ове године награђена је признањем "Ступље" за његовање српске традиције и православне духовности.

- Ово капитално дјело на више од 500 страница доноси веома исцрпан преглед историје српске филозофије, односно њеног развоја од средњег вијека до краја 20. вијека. Жуњићева књига указује на традицију и континуитет српске филозофске мисли и апострофира став да је наше вријеме интелектуално одређено дјеловањем и радом претходних генерација мислилаца - сматра жири.

Благојевић је објаснио да је конкуренција била најизраженија у категорији награде књиге за дјецу, па је одлука о награди "Гомионица" теже донесена.

- Признање је отишло у руке издавачкој кући "Мџбоок" за дјело "Сњежна краљица". Бајку Ханса Кристијана Андерсена за потребе овог издања препричала је Гордана Малетић, а ауторка фантастичних илустрација је Ана Григорјев - објаснио је Благојевић.

Врата сајма отворена су до понедјељка, 21. септембра, а до тада ће посјетиоци бити у прилици да обиђу штандове и пронађу занимљиве наслове за себе, као и да присуствују бројним књижевним промоцијама.

Захвалница

Поводом јубиларног, 20. Сајма књиге, организатор "Глас Српске" захвалио је организационом одбору првог Сајма књиге који је одржан 1996. године. Генерални директор "Гласа Српске" Борис Дмитрашиновић уручио је "Отворену књигу" Ненаду Новаковићу, постхумно Јосифу Ракићу, те Антону Касиповићу, Ранку Павловићу, Ранку Чупељићу, Саши Васићу, Неди Симић-Жерајић и Наташи Глишић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана