105 godina od smrti velikog američkog pisca Marka Tvena

Aleksandra Madžar
105 godina od smrti velikog američkog pisca Marka Tvena

Godišnjica smrti velikog američkog pisca i pustolova Marka Tvena biće obilježena ovog proljeća manifestacijama širom svijeta.

Ovaj književnik, koji je u bogatom opusu čitaocima pružio širok spektar različitih osjećanja i misli, od životne radosti do potpunog beznađa, preminuo je 21. aprila 1910. Njegovi najpoznatiji junaci su dječaci Tom Sojer i Haklberi Fin. Većina Tvenovih najboljih djela napisana je tokom 70-ih i 80-ih godina 19. vijeka u Hartfordu. Djelo “Roughing It” (1872) opisuje njegove rane pustolovine u doba kada je bio rudar i novinar. “Doživljaji Toma Sojera” (1876) slave djetinjstvo u gradu na obali Misisipija, dok djelo “A Tramp Abroad” (1880) opisuje putovanje kroz njemački Švarcvald.

“Doživljaji Haklberija Fina” (1884) nastavak su knjige “Doživljaji Toma Sojera” i uglavnom se smatraju Tvenovim najboljim djelom. U romanu je riječ o dječaku koji bježi od svoga oca na splavu rijekom Misisipi s odbjeglim robom Džimom. Ovo djelo, između ostalog, daje čitaocu sliku života na rijeci Misisipi prije građanskog rata.

Rad Marka Tvena u vrijeme 1890-ih i 1900-ih označili su pesimizam i gorčina, koje su prouzrokovali njegov poslovni neuspjeh, a kasnije i smrt njegove supruge i dvije njihove kćerke. Značajna djela iz tog razdoblja su “Pudd'hhead Wilson” i “Personal Recollectrions of Joan of Arc”, sentimentalna biografija Jovanke Orleanke.

Tvenov rad inspirisan je nekonvencionalnim Zapadom, a popularnost njegovih djela označila je kraj dominacije pisaca iz Nove Engleske u američkoj literaturi. Kasnije su se slavni američki pisci Ernest Hemingvej i Vilijam Fokner pozivali na Tvena kao na svoju inspiraciju. U posljednjim godinama svog života Tven je pisao manje, ali je često imao javna izlaganja. Ostao je zapamćen i po odijelima s bijelim linijama koja je uvijek nosio na javnim nastupima. Primio je počasni doktorat Oksfordskog univerziteta 1907. godine.

Kada je preminuo, ostavio je za sobom nedovršenu autobiografiju, koju je 1924. godine objavila njegova sekretarica Alberta Bigelou Pejn. U prvoj polovini 1990. pronađen je izvorni rukopis “Haklberija Fina” u Holivudu. Nakon dužeg povlačenja po sudu oko borbe za pravo vlasništva, taj rukopis, kao i drugi do tada neobjavljeni materijali, dodijeljeni su javnoj knjižari Bafala i okruga Iri 1992. Četiri godine kasnije objavljeno je revidirano izdanje “Doživljaja Haklberija Fina”, koje je obuhvatalo i neobjavljene materijale.

Nikola Tesla

Mark Tven je bio jedan od rijetkih prijatelja velikog srpskog naučnika Nikole Tesle. Da se nije posvetio nauci, Tesla bi bio izvanredan pisac, smatrao je Tven.

- Tesla je vidio svijet u slikama, imao je vizije i maštanja poput pisca, čak je i svoje pronalaske doživljavao više intuitivno, nego egzaktno. Imao je do opipljivosti jasne predstave i to se može uočiti i u njegovim autobiografskim spisima - kazao je Tven jednom prilikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana