105 година од смрти великог америчког писца Марка Твена

Александра Маџар
105 година од смрти великог америчког писца Марка Твена

Годишњица смрти великог америчког писца и пустолова Марка Твена биће обиљежена овог прољећа манифестацијама широм свијета.

Овај књижевник, који је у богатом опусу читаоцима пружио широк спектар различитих осјећања и мисли, од животне радости до потпуног безнађа, преминуо је 21. априла 1910. Његови најпознатији јунаци су дјечаци Том Сојер и Хаклбери Фин. Већина Твенових најбољих дјела написана је током 70-их и 80-их година 19. вијека у Хартфорду. Дјело “Roughing It” (1872) описује његове ране пустоловине у доба када је био рудар и новинар. “Доживљаји Тома Сојера” (1876) славе дјетињство у граду на обали Мисисипија, док дјело “А Tramp Abroad” (1880) описује путовање кроз њемачки Шварцвалд.

“Доживљаји Хаклберија Фина” (1884) наставак су књиге “Доживљаји Тома Сојера” и углавном се сматрају Твеновим најбољим дјелом. У роману је ријеч о дјечаку који бјежи од свога оца на сплаву ријеком Мисисипи с одбјеглим робом Џимом. Ово дјело, између осталог, даје читаоцу слику живота на ријеци Мисисипи прије грађанског рата.

Рад Марка Твена у вријеме 1890-их и 1900-их означили су песимизам и горчина, које су проузроковали његов пословни неуспјех, а касније и смрт његове супруге и двије њихове кћерке. Значајна дјела из тог раздобља су “Pudd'hhead Wilson” и “Personal Recollectrions of Joan of Arc”, сентиментална биографија Јованке Орлеанке.

Твенов рад инспирисан је неконвенционалним Западом, а популарност његових дјела означила је крај доминације писаца из Нове Енглеске у америчкој литератури. Касније су се славни амерички писци Ернест Хемингвеј и Вилијам Фокнер позивали на Твена као на своју инспирацију. У посљедњим годинама свог живота Твен је писао мање, али је често имао јавна излагања. Остао је запамћен и по одијелима с бијелим линијама која је увијек носио на јавним наступима. Примио је почасни докторат Оксфордског универзитета 1907. године.

Када је преминуо, оставио је за собом недовршену аутобиографију, коју је 1924. године објавила његова секретарица Алберта Бигелоу Пејн. У првој половини 1990. пронађен је изворни рукопис “Хаклберија Фина” у Холивуду. Након дужег повлачења по суду око борбе за право власништва, тај рукопис, као и други до тада необјављени материјали, додијељени су јавној књижари Бафала и округа Ири 1992. Четири године касније објављено је ревидирано издање “Доживљаја Хаклберија Фина”, које је обухватало и необјављене материјале.

Никола Тесла

Марк Твен је био један од ријетких пријатеља великог српског научника Николе Тесле. Да се није посветио науци, Тесла би био изванредан писац, сматрао је Твен.

- Тесла је видио свијет у сликама, имао је визије и маштања попут писца, чак је и своје проналаске доживљавао више интуитивно, него егзактно. Имао је до опипљивости јасне представе и то се може уочити и у његовим аутобиографским списима - казао је Твен једном приликом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана