Zoranov brk Aleksandru Stojkoviću

Aleksandra Glišić
Zoranov brk Aleksandru Stojkoviću

Zaječar - Glumac Aleksandar Stojković dobio je nagradu "Zoranov brk" za glumca večeri treće večeri festivala "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru.

Ansambl nacionalnog teatra Srpske nastupio je u ponedjeljak uveče izvodeći predstavu "Sabirni centar" Dušana Kovačevića u režiji Marka Misirače. Riječ je o komadu rađenom u koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Pozorišta Prijedor.

Aleksandar Stojković nagrađen je za ulogu Janka Horvata u predstavi koja je premijerno izvedena 18. oktobra na velikoj sceni Narodnog pozorišta RS.

- Ne bi bilo nepravedno da je bilo koji glumac iz podjele dobio nagradu, pošto su uloge zaista dobro urađene. Odlučile su nijanse. Ovo je i priznanje cijelom ansamblu predstave. Nagrada je potvrda glumcu da dobro radi, ali to ne smije da vas uljuljka - rekao je Stojković.

U komadu rađenom po kultnom Kovačevićevom tekstu, po kome je snimljen i istoimeni film, Stojković tumači lik čovjeka koji je cijeli život proveo u kafani.

- Janko je bio veseljak u zemaljskom životu, a takav je ostao i poslije, na onom drugom svijetu. Šaljivdžija kojem je jedini zadatak da iznervira svog oca narodnog heroja - kaže Stojković.

Glumci se kao i prethodnih godina iz večeri u veče takmiče za vrlo poželjno priznanje "Zoran Radmilović" - za najboljeg glumca.

- Po stručnoj oceni festival je jedan od najboljih u programskom smislu u 26 godina postojanja "Dana Zorana Radmilovića", pogotovo ako imamo u vidu međunarodnu dimenziju jer ove godine u Zaječaru gostuju pozorišta iz šest zemalja - ističe v.d. upravnika pozorišta "Zoran Radmilović" u Zaječaru Vladimir Đuričić.

Rediteljska vizija

Reditelj Marko Misirača se kroz "Sabirni centar" vratio u prošlost, pred sam raspad SFRJ, u 1990. godinu. Kroz ideju profesora istorije (za razliku od originalnog komada gdje je glavni lik profesor arheologije) o stvaranju gradskog muzeja narodne revolucije u želji da očuva tekovine NOB-a, Misirača je podsjetio "kako je počelo ludilo na ovim prostorima i kako se razvijalo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana