Зоран Костић добитник Змајеве награде Матице српске

Срна
Зоран Костић добитник Змајеве награде Матице српске

Нови Сад - Добитник Змајеве награде за прошлу годину је пјесник из Бањалуке Зоран Костић за књигу пјесама "Пулсквамперфекта", којим се на пјеснички начин поиграва давним прошлим временом.

Жири је одлуку о додјели награде донио већином гласова на данашњој сједници у Новом Саду, а Костићу ће бити уручена 16. фебруара на свечаној сједници поводом дана оснивања Матице српске.

Награда се састоји од дипломе и новчаног износа од 2.000 евра.

Предсједник жирија за додјелу Змајеве награде Јован Делић рекао је Срни да један дио Костићеве поезије говори о историји.

"Једна од његових пјесама је жДанак у крвиж, у којој Костић говори о свим ужасима којим је кроз историју био изложен српски народ. Он у тој пјесми говори и о људима који успијевају, упркос тим историјским ужасима, да сачувају свој идентитет", навео је Делић.

Он је додао да су неке Костићеве пјесме у књизи "Пулсквамперфекта" испровоциране и догађајима са краја прошлог и почетка овог вијека.

"Костићеве пјесме у жПулсквамперфектиж су живе, а својим ријечима реагују и на ове дневне изазове, као и на неке универзалније теме живота", рекао је Делић.

Члан жирија Иван Негришорац, као посебно потресну, навео је пјесму о теми злогласног логора Јасеновац у Другом свјетском рату.

"То је једна од најпотреснијих песама у књизи у сваком погледу достојна жЈамеж, драматичне поеме Ивана Горана Ковачића о страдању српског народа. Та невероватна прича исткана је лирски и јасно се види којом Костић песничком вештином влада", истакао је Негришорац.

Члан жирија Ђорђе Сладоје рекао је да Костићева поезија има везе и са историјом, и са политиком, али и идеологијом, са чиме се суочава од раног дјетињства.

"Костић је имао тешку породичну трауму јер је његов отац као истакнути комуниста свог времена завршио на злогласном Голом отоку, док је мајка била на другој страни. Пјесму жПородична гробницаж он посвећује својим родитељима и каже да је то једино што је у свом животу успио да уради. Гробница јесте заједничка, али изнад очевог имена је петокрака, а изнад мајчиног крст", навео је Сладоје.

Змајева награда је установљена у Матици српској 15. марта 1953. године у сјећање на пјесника Јована Јовановића Змаја, а поводом 120 година од његовог рођења.

Иако се на почетку додјељивала и прозним остварењима, врло брзо је донесена одлука да се додјељује само за поезију.

Награда се по традицији уручује 16. фебруара, на дан када је Матица српска основана у Пешти 1828. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана