Златан Видовић, глумац НПРС: Без културе и духа нема ни државе

Данко Кузмановић
Златан Видовић, глумац НПРС: Без културе и духа нема ни државе

Бањалука - Комад се бави вјечитим питањем шта је то права љубав и да ли она постоји. То су људи чије се судбине испреплету једне ноћи у којој се сретну на градишком кеју, на којем су се изњедриле многобројне љубави и трагичне и срећне. Сви актери овог комада трагају за срећом, свако на свој начин и то доводи до низа трагикомичних дешавања, као што и иначе бива у животу.

Рекао је ово глумац Народног позоришта Републике Српске Златан Видовић у разговору за “Глас Српске” о режији нове представе у Градишци.

“Град позориште” из Градишке тренутно ради представу “Љубав” по тексту Мјуриела Шизгала, а премијера ће бити 30. септембра.

Златан Видовић, који је урадио адаптацију и драматизацију овог комада, рекао је да је представа својеврсна мјешавина кабаретског позоришта и стендап форме, тако да ће публика у Градишци први пут имати прилику да ужива у споју глуме и пјесме у “Град позоришту”.

Велики куриозитет је да у представи први пут у историји “Град позоришта” имамо и ауторску музику.

- Глумци сонгове изводе уживо, што је такође велики захват и надам се да ће публика уживати у овом пројекту исто колико и глумци и остатак ауторске екипе. Музику потписује дуо “Слика и Прилика” из Градишке, тако да је у суштини скоро сва ауторска екипа из Градишке - казао је Видовић.

Ово није први пут да Видовић режира представу у Градишци. Прилику за то је имао и прошле године у “Град позоришту”.

- Прошле сезоне сам режирао, такође у “Град позоришту”, “Кумовање лудом радовање” и након успјешне сарадње и доброг пријема код публике директор “Град позоришта” Драшко Видовић је одлучио да ми опет укаже повјерење и позове ме да режирам у “Град позоришту”.

Како каже, режирање ове представе му представља и част и обавезу.

- Ја долазим из Градишке, тако да је то је за мене велика част и обавеза, и трудим се заједно са директором да у нашим пројектима ангажујемо што већи број људи из Градишке, јер Градишка је мален град, али препун талентованих људи. Мислим да ће људи који буду гледали представу “Љубав” бити јако изненађени и одушевљени послом који су урадили момци из дуета “Слика и Прилика”, Ангел и Милан. Њихова ауторска музика је велики и значајан дио ове представе.

Видовић сматра да држава мора више порадити на ширењу културе у мањим срединама.

- Мислим да држава мора много више радити на децентрализацији културе. То је најбољи начин да култура стигне до људи у мањим срединама. Градишка је фантастичан примјер за то, “Град позориште” су основали дипломирани глумци из овог града тачно прије десет година и до данас урадили, ја мислим, око 15 премијера. Од тада је из Градишке још двоје људи уписало академију, тј. глуму и још неколико је на одсјеку камере и монтаже, а “Град позориште” је и те како имало утицај да се и ти млади људи одлуче на то да свој живот посвете умјетности и култури - рекао је Видовић и додао да би, такође, власт требало да исто тако нешто покуша да уради и у осталим срединама које имају услове за професионално позориште, као што су Требиње, Добој и Бијељина.

Без културе и духа нема ни државе, у томе је значај културе.

- Значај културе за једну малу државу као што је наша је непроцјењив и људи у врху власти што прије треба да се позабаве питањем културе у држави и њеног што бољег позиционирања у друштву. Без културе и духа нема ни државе, јер кад нам се одузму култура и образовање, постајемо нико и ништа, јединке без идентитета - рекао је Видовић.

На питање да ли данас постоји криза за позориште, како стваралаштва тако и публике, Видовић је казао да то још увијек не види.

- Лично мислим да је криза у друштву генерално што се тиче свих вриједности, моралних и духовних, али мислим да је позориште један од ријетких бастиона слободе и слободе говора и увјерен сам да ће позориште истрајати и опстати без обзира на околности, јер позориште ће увијек бити потребно и неопходно да опомиње, да насмије, да заинтригира, да расплаче и да оплемени - казао је Видовић и додао да су сва бањалучка позоришта скоро увијек пуна, јер људи воле одлазак у позориште, тако да мисли да криза публике, бар овдје, не постоји и да публика препознаје и цијени рад овдашњих позоришних трудбеника.

Крајем ове или почетком идуће године “Град позориште” гостоваће у Народном позоришту Републике Српске, а планирана су и друга гостовања и одласци на фестивале.

Важно је напоменути да “Град позориште” утиче на културну понуду и живот у Градишци, и људи који га воде се заиста труде да истрају, иако су услови јако лоши и тешки, али уз подршку локалне власти која је препознала значај позоришта успијева да ради, рекао је Видовић за крај. +++

Глумачка и техничка постава

У представи играју Миљка Брђанин, глумица Народног позоришта Републике Српске, Ђорђе Јанковић, глумац Дјечијег позоришта Републике Српске и Адмир Месић, глумац “Град позоришта” Градишка. Костим и сценографију ради Јелена Видовић, а видео-пројекције Зоран Пилиповић и Ненад Балабан. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана