“Ženidba i udadba” za dobrodošlicu

Priredila: Milanka Mitrić
“Ženidba i udadba” za dobrodošlicu

Istočno Sarajevo - Predstava “Ženidba i udadba”, u režiji Bojana Veljovića, otvorila je 23. Međunarodni festival malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu.

Ova komedija naravi, nastala po jednom od najpoznatijih tekstova velikog Jovana Sterije Popovića, na scenu je na jasan i jednostavan način donijela humor i sukobe mentaliteta te prikazala različitosti ljudske prirode i osobina.

Pomoćnica ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, na otvaranju festivala u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, je objasnila da ova manifestacija, koja se već 23 godine održava u kontinuitetu, dovoljno prikazuje njen značaj za čitavu Republiku Srpsku.

- To je značajno priznanje kulturnim stvaraocima ovog grada i Republike Srpske koji su pokazali da imaju znanje, volju, ali, prije svega, istrajnost i upornost da održe festival kome dodatno daje na značaju to što je nastao u ratu - rekla je Đakovićeva.

Ona smatra da ovakva forma festivala predstavlja jedan od najzahtjevnijih oblika umjetničkog izražavanja, te da je zaista impresivno to što je na ovom festivalu do sada odigrano više od 100 predstava. Tokom proteklih godina svoje tragove su ostavili mnogi glumci i velika umjetnička imena.

- Ovo je važna pozorišna manifestacija koja predstavlja društvenu kariku razvoja grada, Republike Srpske i zaslužuje pažnju svih. Uvjerena sam da će ministarstvo, koje u kontinuitetu podržava ovaj festival, imati razumijevanja i ubuduće - kazala je Đakovićeva i dodala da su za završetak pozorišne zgrade u Istočnom Sarajevu izdvojena 2.000.000 KM. Izrazila je nadu da će sljedeći festival biti održan u novom pozorištu.

Direktor festivala Mladen Janković naveo je da će u zvaničnom takmičarskom programu publika imati priliku da pogleda četiri monodrame i pet predstava.

- Ove godine otišli smo korak naprijed i prvi put na festivalu učestvuje pozorište koje dolazi izvan granica bivše Jugoslavije. To je Akademsko dramsko pozorište iz ruskog grada Vladimir koje će izvesti monodramu “Hamletovi snovi” litvanskog reditelja Linasa Zaikauskasa - naglasio je Janković.

Prve večeri otvorena je i izložba portreta “U dijalogu” autora Danijele Novaković i Slavka Tuševljaka.

Publika će ove godine moći da pogleda predstave iz devet gradova Rusije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske i FBiH.

Festival traje do subote.

Program

Predstava “Mlijeko” (Banjalučko studentsko pozorište) i monodrama “Kraljev put” (Šabačko pozorište i Društvo Rusina Sremska Mitrovica) su danas na programu.

Sutra su na programu monodrama “Rod i dom” (Hrvatski teatar Soli i Teatar Kabare iz Tuzle) i predstava “Slasti slave” (Gradsko pozorište Podgorica). Monodrama “Komušanje mozga” Stojana Matavulja i predstava “Hor bečkih dečaka” (“Jugoart”) biće odigrane u subotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana