Заплет отвара прича о позоришту Јазавац

Александра Глишић
Заплет отвара прича о позоришту Јазавац

Бањалука - Премијерним извођењем представе "Пита ли ико како је мени?" 20. октобра на сцени Градског позоришта "Јазавац" у Бањалуци биће отворен Међународни фестивал младог глумца "Заплет".

Ријеч је о ауторском пројекту у режији Стојана Матавуља, а у креирању представе учествује комплетна глумачка екипа коју чине Велимир Бланић, Сњежана Мишић, Владимир Ђорђевић и Љубиша Савановић.

- Представа је настала на основу вишемјесечног истраживања односа глумаца и публике, првенствено у Градском позоришту "Јазавац". На сцени ћемо проговорити како је заправо радити у овом позоришту, а самим тим у било којем другом театру. Отворићемо врата миркосистема позоришта - каже Љубиша Савановић.

Публика ће имати прилику да види комедију која говори о феномену позоришта, али и о томе како се наша средина односи према театру.

- Одавно смо хтјели да испричамо причу о Градском позоришту "Јазавац", а сада је сазрела и дошло је право вријеме да је поставимо на сцену. Публика ће моћи да погледа једну нову форму која код нас до сада није рађена, а у представи ће бити доста елемената стендап комедије - рекао је Савановић.

У програму "Заплета", који ће трајати до 26. октобра, биће изведено још пет представа у такмичарској селекцији, као и једна у част награђених.

Селектор фестивала је Драгана Ђедовић, студенткиња режије из Бањалуке. На репертоару ће бити представе из Бањалуке, Загреба, Београда, Требиња, Новог Сада и Новог Пазара, а организатор фестивала је Градско позориште "Јазавац". 

- Ове године уводимо новине, па ће представе бити одигране и у другим градовима Републике Српске. Имаћемо и разговоре са глумцима као и претходних година, те посебан осврт на представе из Бањалуке. Публику очекују веома квалитетне представе, а у току фестивала биће отворена и једна изложба - најавио је Савановић.

Дугогодишња сарадња

- Стојан Матавуљ је са "Јазавцем" од почетка, режирао је нашу прву представу "Облик ствари". Он све године прати рад нашег позоришта и нова представа је идеална прилика да на најљепши начин наставимо сарадњу - каже Љубиша Савановић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана