Zaplet 06: Terapija iskrenim smijehom

Aleksandra Madžar
Zaplet 06: Terapija iskrenim smijehom

Banjaluka - Smijeh, gromoglasni aplauzi, pa ponovo smijeh, ovacije, smijeh, aplauzi. Tako je publika nešto više od sat reagovala na glumački talenat Smiljane Marinković i Bojana Kolopića koji su sjajnom energijom na sceni u salu Gradskog pozorišta "Jazavac" unijeli iskrenu emociju.

Puna sala ljubitelja pozorišne umjetnosti treće večeri Međunarodnog festivala mladog glumca "Zaplet 06" dokazala je da je ova manifestacija probudila Banjalučane i uvukla ih u "kulturni san".

Komad "Terapija" mladi umjetnici Belinda Božičković i Duško Stanivuk oživjeli su na sceni po tekstu "Nemereš pobjeć od nedjelje" autora Tene Štivičić i publici poklonili poznate situacije iz ljubavnih veza i mogućnost da dio sebe pronađu na pozorišnim daskama. Oduševljena publika ovacijama je podržala glumce koji su zaista hrabro igrali i sve vrijeme bili na pozornici, gdje su se i presvlačili i pripremali scenografiju za sljedeću scenu. Marinkovićeva i Kolopić uveli su posjetioce u svijet prepun različitih shvatanja između muškaraca i žena koji ih, uprkos tim naizgled nepremostivim razlikama, spaja u najljepšu životnu cjelinu - ljubav.

- Bojan i ja smo i privatno jako dobri prijatelji i delimo istu priču o teatru. Imamo slične želje i puteve kojima idemo, pa je iz svega toga proces rada na ovom komadu bio odličan. Ovim komadom sam i diplomirala - rekla je Marinkovićeva.

Snagu njenog talenta prepoznala je i publika koja ju je proglasila glumicom večeri. I glumci i reditelj složili su se da su u ovoj priči likove jako generalizovali.

- Sve vreme smo shvatali da likove jako generalizujemo, pa smo pokušali i da svako od nas stavi sebe u ovaj kontekst, tako da u svakoj ovoj generalizaciji ima nešto naše - dodala je glumica.

Objasnili su da je tekst napisan kao monodrama u dva lika, te da su u jednom momentu imali malih problema sa postavljanjem "Terapije", ali da su zajedničkim radom došli do rješenja.

- U jednom trenutku radeći na komadu učinilo nam se da je dosadno. Onda se Duško dosetio da radnju stavimo ispred terapeuta i da zajedno igramo scene. Kada smo napravili taj prvi korak, onda se otvorilo još mnogo vrata. Na scenu nismo izašli dok sve četvoro nismo osetili da je to to i da sa tim možemo pred publiku - objasnio je Kolopić.

U replike su ubacili i svoja privatna iskustva, pa su neke dijelove teksta izgovarali i u privatnom životu.

"Večera budala"

Pozorište Prijedor predstaviće se u subotu u 20 časova komadom "Večera budala" u režiji Slobodana Perišića.

Za nedjelju je najavljen autorski projekat Olivera Frljića "Aleksandra Zec" u 19 i 21 čas u Narodnom pozorištu RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana