Vuk Kostić: Djeci glumaca je uvijek bilo teže

Milanka Mitrić
Vuk Kostić: Djeci glumaca je uvijek bilo teže

Glumac Vuk Kostić družio se sa publikom u utorak, u Gradskom pozorištu "Jazavac". Govorio je o djetinjstvu, porodici, djedu Nestoru, svom ocu, poznatom Mihajlu Kostiću Pljaki i glumačkim počecima.

- Mene je ćale dobio sa 46 godina, brata sa 45. Pljaka je bio siroče. Majka mu je umrla kada je imao sedam godina, a onda je počeo rat. Deda Nestora su pokupili za Mauthauzen. Imao je sestru koja je tragično poginula za vreme rata. On se dovijao da preživi, da ne bude gladan. On nas je vaspitao, iako nije imao oca pored sebe. Pljaka je bio potpuno netolerantan na te priče, zato što je on mislio da je sve u tvojim rukama, da li ćeš ti dobro da činiš, dobro da radiš, dobro da vladaš, da je sve to do tebe. Mislim da je to korisno za današnje vreme i za današnje porodice. Mladom čoveku je teško nešto dobaciti, ali svaki čovek koji ima u sebi taj instinkt za dobro i za samoodržanje mislim da će uvek imati dobar životni put, ma šta mu se desilo u životu - rekao je Kostić.

Ljubav svoje majke i oca opisao je kao ljubav iz literature.

- On je njoj stalno posvećivao pažnju, zato što nije imao porodicu, on je sve u nas ulagao i naravno u majku - kazao Kostić.

Pomenuo je i Miku Aleksića i njegovu sličnost sa ocem i svoje glumačke početke.

- Mika Aleksić me prihvatio u omladinski dramski studio kada sam imao šest godina. Oni su bili preslikani, samo što je Mika Aleksić nekako bio snažniji. Oni kao da su braća bili. U Mikinoj grupi su bili od Koje, do Glogovca, Bojane Maljević, Kičića, Viktora Savića, mene i Đurička. To je čitava plejada glumaca - dodao je Kostić.

U prvoj predstavi je glumio kada je imao šest godina.

- Igrao sam u "Sveti Đorđe ubiva aždahu", divna predstava, divan tekst Duška Kovačevića. Igrao je Gaga Nikolić, Petar Kralj, Đuza i Ljuba Moljac i onda sam ja nekako tu odmalena. Deci glumaca je uvek bilo teže, jer ti ne braniš samo svoje boje, nego čitave svoje porodice. Nekako je malo teže, da ne obrukaš ime - objasnio je Kostić.

Publika je imala priliku da čuje i njegove priče o brojnim ulogama koje je odigrao, te o ljubavi prema lovu i planinarenju.

Moderator razgovora je bila Aleksandra Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana