Više od stotinu leševa pasa bačeno u smeće nadomak Velike Kladuše

nezavisne.com
Više od stotinu leševa pasa bačeno u smeće nadomak Velike Kladuše

Velika Kladuša - Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK obišli su danas gradsku deponiju “Radića most” u blizini naselja Vrnograč, nadomak Velike Kladuše, te evidentirali da se na tom lokalitetu nalaze velike količine otpada animalnog porijekla, koji nije zbrinut na adekvatan način.

Kako su nas informisali, inspekcija je obavljena nakon dojava mještana i predstavnika ekološke organizacije “Bistra voda” da se na pomenutoj deponiji nalazi više od stotinu leševa ubijenih pasa, zbog kojih se širi nesnosan smrad.

“Evidentirali smo veliki broj leševa pasa, ali i drugih mrtvih životinja, te ustanovili krupne nepravilnosti u upravljanju deponijom, zbog čega ćemo preduzeti zakonom propisane mjere”, saopštili su iz ove inspekcije.

U MUP-u USK su potvrdili za “Nezavisne” kako su njihovi pripadnici, također na dojavu mještana, obišli deponiju, te da je trenutno u toku istraga zbog sumnje da su psi ubijeni i potom dovezeni na ovaj lokalitet.

Prema riječima vijećnika u Općinskom vijeću Velika Kladuša i lokalnog ekološkog aktiviste Adema Pajazetovića, radi se o psima iz azila za napuštene životinje koji je otvoren u oktobru prošle godine.

On tvrdi kako su po nečijem nalogu psi ubijeni, a njihovi leševi potom bačeni na pomenuto mjesto.

Međutim, iz Javnog komunalnog preduzeća “Komunalije”, koje gazduje pomenutim azilom i deponijom, tvrde kako se radi o neistini.

“U sklopu preduzeća djeluje Služba za higijeničarske poslove, koja svakodnevno sakuplja leševe životinja koje su mahom usmrćene u saobraćaju. Leševe odvoze na stočno groblje na lokalitetu Bukovlje i tamo uklanjaju uz sve pripisane higijensko-sanitarne mjere”, navodi se u saopštenju iz tog preduzeća.

Podsjećaju javnost da deponija “Radića most” nije od danas, da se koristi punih 40 godina i prostire na površini od 35.000 kvadratnih metara, zbog čega je teško kontrolisati šta se sve na nju odlaže.

Predsjednik mjesne zajednice Vrnograč Damir Bećirević kaže kako mještani već godinama upozoravaju na problem s deponijom, na koju se mjesečno odloži više od 3.000 kubika smeća.

“Vjerujte, deponija je potencijalni izvor opasnih zaraza. S tog mjesta se širi nesnosan smrad, a posebno je teško u ljetnim mjesecima. Zbog neizdrživog života već se nekoliko porodica iselilo iz Vrnograča”, kaže Bećirević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana