Urnebesna tragedija osvojila žiri i publiku u Brčkom

Aleksandra Madžar
Urnebesna tragedija osvojila žiri i publiku u Brčkom

Banjaluka - Da kažem da sam srećna zbog nagrada za "Urnebesnu tragediju" i da mi izrazito znače - moglo bi zazvučati kao fraza, a ono što osećam je prilično daleko od nečega što je tako potrošno i izlizano kao što je fraza.

Ovim riječima za naš list rediteljka Milica Kralj pokušava da opiše ono što osjeća povodom tri nagrade za komad u njenoj režiji na 32. susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom koji je izveo ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske.

U komadu po tekstu velikog Dušana Kovačevića veoma specifičnu ulogu, dječaka Nevena, koji je sve vrijeme na sceni, a ne izgovara ni riječ, ostvarila je glumica Nataša Perić, koja je na ovom festivalu proglašena za najbolju mladu glumicu.

Pravo glasa imao je i žiri publike, koji je za najbolju predstavu u cjelini proglasio upravo "Urnebesnu tragediju". Stručni žiri ovogodišnjeg brčanskog pozorišnog festivala priznanje za najbolju scenografiju dodijelio je scenografu Narodnog pozorišta RS Dragani Purković-Macan, takođe za ovu predstavu.

- Ovu predstavu svi volimo i sa tom ljubavlju se na scenu, pred publiku, izlazi, iako se kazuje jedna suštinski mračna priča o našoj svakodnevici. To što publika ljubav uzvraća, to je za mene više od satisfakcije. Mislim da srećna zvezda prati ovu predstavu od kada sam na mini kastingu pronašla oči Nataše Perić, sada već, zvanično i zasluženo, najbolje mlade glumice u BiH. Obrni-okreni, teško je objasniti osećaj kad ti je ljubav uzvraćena. Pogotovo u svetu u kojem je ljubav prevaziđena i na umoru - nadahnuto je govorila Milica Kralj.

Dodala je da uspjehom smatra i učešće na festivalu, te da je konkurencija i ove godine bila respektabilno jaka, podsjećajući da je komad "Gospođa ministarka", takođe i njenoj režiji, prije tačno devet godina trijumfovao na ovom festivalu.

Sreću i ponos nije krila ni Perićeva, ističući da joj je nagrada velika, dragocjena podrška.

- Mislim da nagrade naročito znače mladim glumcima, koji se bore za svoje mjesto pod ovim suncem i kada ti neko kaže da je prepoznao tvoju posvećenost, ne možeš da se ne osjećaš srećno i ponosno. Isto toliko mi znači i nagrada publike za najbolju predstavu, jer je ovo timski rad. Ponosna sam na cijelu ekipu predstave "Urnebesna tragedija" i zahvalna sam im što su sjajni partneri, igrači. A isto toliko sam zahvalna divnoj rediteljki Milici Kralj na prilici da igram jedan tako glumački privlačan lik kao što je lik Nevena - kazala je Nataša.

Statua gran pri susreta dodijeljena je predstavi "Bela kafa" Narodnog pozorišta Beograd.

Petar Božović

Prema ocjeni stručnog žirija, koji su činili zagrebački glumac Ivo Gregurević, direktor "Sterijinog pozorja" Miroslav - Miki Radonjić i teatrolog i dramski pisac iz Sarajeva Almir Bašović, nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Petru Božoviću. Ova glumačka gromada pojavljuje se u komadu "Otac i sin" autora Nebojše Romčevića, u režiji Nikole Pejakovića, tumačeći lik oca. Predstavu takođe izvodi ansambl Narodnog pozorišta RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana