U nedjelju počinje čarolija teatra

Danko Kuzmanović
U nedjelju počinje čarolija teatra

Banjaluka - U Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci 7. oktobra počinje 17. Međunarodni festival pozorišta za djecu “Banjaluka 2018”.

Direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović je rekla da je sve spremno i da su neki od učesnika već stigli.

- S ponosom kažem da počinje 17. Međunarodni festival pozorišta za djecu. Već su stigle naše kolege iz Moskve. Čarolija teatra počinje - kazala je Labovićeva.

U ovogodišnjem izdanju festivala biće odigrano trinaest predstava pozorišta iz deset zemalja.

- Ove godine imamo goste iz Srbije, Rusije, Poljske, Bugarske, Rumunije, Italije, Crne Gore, Hrvatske, Turske, pa čak i iz Gvatemale. Zaista sam iznenađena da će nam doći gosti iz Srednje Amerike, iz prestonice kulture Maja - rekla je Labovićeva.

Direktorica je napomenula da su u organizaciji ovog festivala pomogli i dugogodišnji partneri, takođe pozorišta iz Banjaluke.

- Sa mnom su tri vrlo važna čovjeka koji predstavljaju život i kulturu u Republici Srpskoj u svijetu teatra. Tu je Vladimir Đorđević,  umjetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske, zatim Ljubiša Savanović, prvak NPRS i glavni organizator i producent Gradskog pozorišta “Jazavac” i Dejan Andrić, predstavnik “Nevid teatra” - istakla je Labovićeva.

Vladimir Đorđević se nada da će publika koja posjećuje predstave DPRS izrasti u publiku koja će posjećivati i predstave Narodnog pozorišta.

- Nama u NPRS puno znači što izlazimo u susret Dječijem pozorištu Republike Srpske, jer na taj način obrazujemo publiku koja će kasnije kad odraste dolaziti i u Narodno pozorište, a to nama mnogo znači - kazao je Đorđević.

Posebno zadovoljstvo zbog saradnje banjalučkih pozorišta iskazao je i Ljubiša Savanović.

- Svi znamo šta ovaj festival znači, prije svega za najmlađu publiku. Za Gradsko pozorište “Jazavac” je velika čast da se sa koprodukcionom predstavom sa “Nevid teatrom” predstavi u pratećem programu ovog festivala. Nadam se da će festival proteći u znaku djece i da će ona sa ovog festivala ponijeti neke najljepše uspomene - rekao je Savanović.

Glumac i predstavnik “Nevid teatra” Dejan Andrić je zahvalio Dječijem pozorištu Republike Srpske za podršku, te kazao da mu je veoma drago što će publika imati priliku da vidi toliko različitih umjetnika iz toliko različitih zemalja.

Na zatvaranju festivala, 12. oktobra, nastupiće Pozorištance “Puž” i Branko Milićević Kockica, koji uvijek dođe da zatvori festival. Ove godine će to učiniti predstavom “Mačka u čizmama”.

Ljiljana Labović je zaključila da je vrijeme da se okrenemo dobrim vijestima, a da je ovaj festival pravo mjesto za početak.

- Dozvolimo da ovih dana iz ove kuće idu dobre vijesti, na radost djece. Ako smo nešto obavezni to je da budemo odgovorni prema najmlađim generacijama, za koje 63 godine postoji ova kuća - kazala je Labovićeva.

Podrška

Festival se održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, a značajnu podršku su pružili i grad Banjaluka i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, te brojni prijatelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana