У недјељу почиње чаролија театра

Данко Кузмановић
У недјељу почиње чаролија театра

Бањалука - У Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци 7. октобра почиње 17. Међународни фестивал позоришта за дјецу “Бањалука 2018”.

Директорица Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић је рекла да је све спремно и да су неки од учесника већ стигли.

- С поносом кажем да почиње 17. Међународни фестивал позоришта за дјецу. Већ су стигле наше колеге из Москве. Чаролија театра почиње - казала је Лабовићева.

У овогодишњем издању фестивала биће одиграно тринаест представа позоришта из десет земаља.

- Ове године имамо госте из Србије, Русије, Пољске, Бугарске, Румуније, Италије, Црне Горе, Хрватске, Турске, па чак и из Гватемале. Заиста сам изненађена да ће нам доћи гости из Средње Америке, из престонице културе Маја - рекла је Лабовићева.

Директорица је напоменула да су у организацији овог фестивала помогли и дугогодишњи партнери, такође позоришта из Бањалуке.

- Са мном су три врло важна човјека који представљају живот и културу у Републици Српској у свијету театра. Ту је Владимир Ђорђевић,  умјетнички директор Народног позоришта Републике Српске, затим Љубиша Савановић, првак НПРС и главни организатор и продуцент Градског позоришта “Јазавац” и Дејан Андрић, представник “Невид театра” - истакла је Лабовићева.

Владимир Ђорђевић се нада да ће публика која посјећује представе ДПРС израсти у публику која ће посјећивати и представе Народног позоришта.

- Нама у НПРС пуно значи што излазимо у сусрет Дјечијем позоришту Републике Српске, јер на тај начин образујемо публику која ће касније кад одрасте долазити и у Народно позориште, а то нама много значи - казао је Ђорђевић.

Посебно задовољство због сарадње бањалучких позоришта исказао је и Љубиша Савановић.

- Сви знамо шта овај фестивал значи, прије свега за најмлађу публику. За Градско позориште “Јазавац” је велика част да се са копродукционом представом са “Невид театром” представи у пратећем програму овог фестивала. Надам се да ће фестивал протећи у знаку дјеце и да ће она са овог фестивала понијети неке најљепше успомене - рекао је Савановић.

Глумац и представник “Невид театра” Дејан Андрић је захвалио Дјечијем позоришту Републике Српске за подршку, те казао да му је веома драго што ће публика имати прилику да види толико различитих умјетника из толико различитих земаља.

На затварању фестивала, 12. октобра, наступиће Позориштанце “Пуж” и Бранко Милићевић Коцкица, који увијек дође да затвори фестивал. Ове године ће то учинити представом “Мачка у чизмама”.

Љиљана Лабовић је закључила да је вријеме да се окренемо добрим вијестима, а да је овај фестивал право мјесто за почетак.

- Дозволимо да ових дана из ове куће иду добре вијести, на радост дјеце. Ако смо нешто обавезни то је да будемо одговорни према најмлађим генерацијама, за које 63 године постоји ова кућа - казала је Лабовићева.

Подршка

Фестивал се одржава под покровитељством Владе Републике Српске и Министарства просвјете и културе Републике Српске, а значајну подршку су пружили и град Бањалука и Министарство културе и информисања Србије, те бројни пријатељи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана