U magiji teatra uživalo 7.000 ljudi

Cvija Mrkonjić
U magiji teatra uživalo 7.000 ljudi

Banjaluka - Četrnaesti međunarodni festival dječijeg pozorišta svečano je zatvoren u Banjaluci, a nakon dodjele nagrada publika je imala priliku da pogleda predstavu "Folklorna magija", koju su izveli glumci Dječijeg pozorišta Republike Srpske u čast pobjednika i učesnika festivala.

Pobjednike festivala proglasila je predsjednik tročlanog žirija reditelj Biserka Kolevska iz Sofije iz Bugarske, koja je istakla da su sve predstave bile veoma interesantne i za razne uzraste.

- Bilo mi je jako lijepo raditi sa kolegama, ali nije bilo lako odrediti pobjednika - kazala je Kolevska.

Direktor festivala Predrag Bjelošević uručujući specijalnu nagradu Tradicionalnom turskom teatru sjenki iz Istanbula iz Turske je podsjetio publiku da u okviru festivala svake godine bude nagrađeno pozorište koje je imalo nešto posebno i drugačije.

- Ove godine to nije bilo teško prepoznati. Na svakom festivalu predstavljamo lutkarstvo jednog naroda, a zbog onoga što su nam donijeli ove godine gosti iz Turske su zaslužili specijalnu nagradu - objasnio je Bjelošević.

Saša Latinović iz novosadskog Pozorišta mladih, koji je nagrađen posebnom glumačkom nagradom za predstavu "Kako je otkriveno letenje", kaže da su česti gosti festivala koji se tradicionalno održava u Dječijem pozorištu RS i da je ovaj događaj izuzetna prilika da se vide dobre predstave.

- Naša predstava je odlično prihvaćena, a priča govori o jednoj ptici, odnosno jednom Rodi, koji je otkrio da ne mora samo trčati, već može i raširiti svoja krila i letjeti - naveo je Latinović i dodao da je komad poučan.

Među mnogobrojnom publikom, koja je ispratila ovogodišnji festival, našli su se i učenici petog razreda Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Banjaluke, koji su imali priliku da proteklih dana vide nekoliko predstava.

- Predstave su mi se svidjele i voljela bih da u Dječijem pozorištu bude još više predstava - rekla je učenica Jovana Savić.

Festival, na kome je odigrano 13 predstava iz deset zemalja, a koji je svečano zatvorio ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, ove godine posjetilo je oko 7.000 posjetilaca, što govori da je u predstavljanjima jednako uživala i "velika" i "mala" publika i da je ovaj događaj zaista bio vrhunski.

- Nastojali smo da inostrani teatri igraju neverbalne predstave, koje su univerzalne i u kojima je bitna radnja i priča - rekao je kućni reditelj Dječijeg pozorišta RS Aleksandar Pejaković i dodao da je na festivalu dodijeljeno ukupno devet nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana