Тужни принц двије деценије на сцени

Александра Глишић
Тужни принц двије деценије на сцени

Бањалука - Представа "Тужни принц" Дјечијег позоришта Републике Српске 30. априла прославиће 20. рођендан.

Ова, најдуговјечнија представа у Републици Српској, извођена је на позоришним сценама широм свијета, рађена је према лирској бајци Предрага Бјелошевића, а режирала је Бисерка Колевска.

- Велики је значај представе "Тужни принц" за Дјечије позориште РС. Ова представа нам је отворила широм врата свјетских позоришта. Када је на фестивалу у Котору проглашена најбољом представом 1998. године то је значило први корак у свијет - рекао је директор Дјечијег позоришта РС Предраг Бјелошевић.

"Тужни принц" извођен је на међународном фестивалу у Суботици, на "Битефу", на сцени Риверсајд студија у Лондону, театра Сергеја Обрасцова у Москви, у Перуђи, Кремони, Варни, Софији...

Сценографију за представу, која представља савремени театар сјенки, радила је Свила Величкова. У глумачкој екипи су Слободан Перишић, Душко Мазалица, Александра Спасојевић, Божана Бијелић, Александар Бланић, Жељко Милићевић и Драган Бањац.

Представа је Дјечијем позоришту РС донијела бројне награде на фестивалима у више земаља.

- Послије награде у Котору Влада Републике Српске је донијела одлуку да добијемо статус институције од националног интереса - подсјетио је Бјелошевић.

"Тужни принц" је уврштен у антологијске представе српског луткарства.

Прича

- Ово је прича о малом сликару. Ово је прича о усамљеном дјечаку који је волио да црта и који је још волио да машта и који је знао да схвати и оживи све што би маштајући нацртао. Тако је једнога дана, гледајући себе у огледалу или можда на прозорском стаклу, нацртао "Тужног принца". Од тада се више није раздвајао од њега. Данима је са њим водио нијеме разговоре као са својом сјенком - записао је Предраг Бјелошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана