Tri „Viteza“ iz Moskve stigla u Banjaluku

Aleksandra Glišić
Tri „Viteza“ iz Moskve stigla u Banjaluku

Banjaluka – Predstava „Mlijeko“ Banjalučkog studentskog pozorišta u režiji Slobodana Perišića dobila je nagradu „Srebrni vitez“ na festivalu „Zlatni vitez“ u Moskvi.

Glumci ovog pozorišta Jelena Trepetova-Kostić i Aleksandar Ristanović osvojili su nagrade „Zlatni vitez“ na istom festivalu. 

- Ovo je najveći uspjeh Banjalučkog studentskog pozorišta. Nagrada „Srebrni vitez“ osvojena je u konkurenciji malih formi. Jelena Trepetova-Kostić nagrađena je za ulogu Majke u predstavi „Mlijeko“, a Aleksandar Ristanović za ulogu Lefterisa u istoj predstavi - saopšteno je iz Studentskog pozorišta.

Ristanoviću je ovo treća nagrada na festivalima, a Studentskom pozorištu ukupno sedma na festivalima održanim u Jajcu, Banjaluci i u Moskvi.

U predstavi „Mlijeko“ igraju i Bojan Kolopić i Smiljana Marinković.

Direktor Banjalučkog studentskog pozorišta Bojana Tomašević kaže da ansambl nosi divno iskustvo iz Moskve i da im je drago što se sa nagradama vraćaju u svoj grad.

Aleksandar Ristanović ističe da je upravo kultura jedan od najboljih puteva „da istinski dotaknete ljude, da pomognu, da podrže neku ideju“.

- Mislim da je ulaganje u kulturu nešto što se isplati. To je dobar ulog. Uvjeren sam da jedno ovakvo putovanje kojim predstavljamo grad i povezujemo se sa ljudima vrlo značajno za kulturu grada, ali i nama jer je ovo iskustvo koje nas drži, motiviše - rekao je Ristanović.

Članovi Banjalučkog studentskog pozorišta bili su juče na prijemu kod predsjednika Skupštine grada Banjaluka Zorana Talića sa kojim su razgovarali i o problemima sa kojima se susreću, kao i mogućnostima da im se pomogne da te probleme prevaziđu.

Talić je rekao da je grad izrazito ponosan na rad i dostignuća ovog pozorišta, koje se pokazalo kao rasadnik odličnih glumačkih kadrova. On smatra da su kulturni radnici poput članova ansambla ovog pozorišta jedni od najboljih ambasadora grada.

Bolesno društvo

- Naša predstava govori o bolesnom društvu koje proglašava bolesnim onoga ko ne ispunjava očekivanja, ko se ne ponaša po utvrđenim pravilima, razmišlja drugačije, na svoj način. Sa druge strane, naš junak i te kako osjeća bolest okruženja. Postavlja se pitanje patologije „normalnosti“ - rekao je ranije reditelj Slobodan Perišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana