Требињски аматери раме уз раме са професионалцима

Ратомир Мијановић
Требињски аматери раме уз раме са професионалцима

Требиње - У позоришној сали Културног центра је премијерно изведена представа “Слуге” Градског позоришта Требиње, која је рађена по тексту Жана Женеа, а у адаптацији и режији Жељка Милошевића.

Требињски аматери ухватили су се у коштац са драмским дјелом које је много пута извођено на “даскама које живот значе”, не само професионалних позоришта у регији, већ и у Европи и својим извођењем унијели су неке новине у игрању овог комада. Иако  написана четрдесетих година прошлог вијека, драма “Слуге”  је још увијек интригантна и данас актуелна.

Први утисци након премијере редитеља представе били су добри. То је подијелио са актерима  представе - Јефимијом От, Весном Ђурић и Дарком Куртовићем.

Милошевић је казао да је представа имала своје специфичности и да је у питању нешто другачији комад од оних које су у Градском позоришту до сада радили.

- Ово је био изазов у сваком смислу - глумачком, редитељском, сценографском и музичком. Свима њима захваљујем на стрпљивости, што смо заједно радили, проживљавали у том креативном стваралаштву и вјерујем да смо урадили нешто добро и што неће задовољити укус публике само у Требињу, већ и шире, рекао је Милошевић.

У улози Соланж, слушкиње, била је Весна Ђурић, која је и овај пут показала умијеће у глумачком смислу. Своју срећу и радост послије премијере није крила. Осмијех на лицу све је говорио јер су успјешно завршили пројекат, чија је припрема трајала неколико мјесеци, на одличан начин.

За њу је улога Соланж била веома захтјевна, јер је њен лик био вишеслојан, пун замјена идентитета и брзе промјене ритма.

- Причали смо о теми која нас све интересује, али никад на њу не упиремо прстом и увијек је свјесно или несвјесно гурамо са стране. Публика је реаговала фантастично и самим тим давала нам је подршку и то је најбитније, казала је Ђурићева.

Дарко Куртовић у улози Жана, брата Соланж, који је играо и мушкарца и имитирао газдарицу, казао је да би се лик требало да подијели - да се направи граница између мушког и женског лика.

- Ово је представа која ће да се надограђује и мислим да треба још неколико играња да нама као глумцима легну улоге. Мислим да смо на добром путу - рекао је Дарко Куртовић.

Газдарица Јефимија От захвалила је својим партнерима и свима онима који су учествовали у реализацији представе.

- Сада нам слиједе играња, гдје ћемо се уигравати, неке ствари чистити и ја се највише веселим томе што ћемо још више уживати играјући - казала је Отова.

Они који нису присуствовали премијери пропустили су једно предивно позоришно вече, а ново извођење пред требињском публиком биће прије одласка на 46. Театарски фестивал БиХ “Федра” у Бугојну 17. јула.

Музику за “Слуге” је написао Божидар - Бобо Вучур, сценографију, костимографију и шминку потписује Милица Јеремић, монтажа звука је повјерена Зорану Бегенишићу, за визуелни идентитет представе је задужен Јован Видаковић, док је техничка подршка Митар Милићевић.

О комаду

Овај комад је позоришна прича заснована на жудњи слуга да постану неко други и превазиђу окове сопствене егзистенције, идентитета и социјалног статуса који имају. На том путу, они умјесто слободе и гламура, проналазе хладну празнину нарцизма и откривају неосјетљивост оних који имају све. На неки начин “Слуге” проговарају о најмрачнијим нагонима које у нама провоцирају друштвене околности. Игра непрестаних трансформација показује игру свијета у којој апсолутне вриједности не могу да се остваре јер је све лажно и лицемјерно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана