Тесла - пјесник струја и грађанин свијета

Александра Глишић
Тесла - пјесник струја и грађанин свијета

Бањалука - Како изгледа кад се Никола Тесла и Марк Твен картају, а славни српски научник истовремено урања у таласе сјећања у родној Лици, имали су прилику да виде сви који су дошли на бањалучку премијеру представе "ФБИ: Досије Тесла".

Попут екранизоване крими-приче, комад који је Карајлић написао у стиховима сеже до тренутка Теслине смрти, а публика је у понедјељак увече у Спортској дворани "Борик" могла да ужива у спектаклу какав се ријетко виђа на домаћим сценама.

Да је овај позоришни комад дотакао бањалучку публику, доказ је буран аплауз на крају и враћање глумаца на бис.  Представа бродвејског типа доноси динамичну причу у којој се појављују италијански мафијаши, млади талентовани музичари, инспектори, а сцене се смјењују толиком брзином да је право задовољство бити у улози гледаоца. Новосадска премијера била је у новембру, београдска овог мјесеца, а Карајлић истиче да је презадовољан интеракцијом публике у овим градовима, али и у Бањалуци.

- Покушао сам да пронађем идеалну форму да испричам причу о Тесли, а то је криминалистички жанр. Кроз овај филм уживо публика може да научи нешто о Тесли - каже Карајлић који је и режирао представу и глуми лик инспектора Нелсона Ника, задуженог да претресе собу научника послије смрти.

Кроз Нелсонову комуникацију са Теслом који се појављује у сновима сазнајемо мање познату страну генијалца. 

- Бесмислена је "свађа" чији је Тесла, зна се чији је. Он је Србин из Лике, тако се декларисао. Али умро је као Американац. Морамо да знамо да је он грађанин свијета. Задужио је Србе, Хрвате, Кинезе, Американце и све нас који користимо технологију коју је измислио - прича Карајлић напомињући да се о овом научнику много прича и пише, а мало зна.

Посебно интригантна била је његова заоставштина која је била повод да се ФБИ укључи у претрес собе послије Теслине смрти. 

- На крају се испоставило да је Тесла имао више филозофских него технолошких списа у својој соби. Био је пјесник струја, али је волио поезију и писао је пјесме. Имао је романтичарску душу, знао је Гетеа напамет, а најбољи пријатељ му је био књижевник Марк Твен - испричао је аутор приче која је све само не обично подсјећање на научника.

Млади глумац Никола Ракочевић имао је задатак да дочара Теслин лик, а кроз различите фазе говорио је језиком научника, пјесника, али је и псовао. Занимљиву глумачку креацију направио је и Александар Гајин у улози Марка Твена, док је Марко Гверо као италијански мафијаш још једном доказао таленат за комичне улоге.

Глумица Ваја Дујовић, такође представник младе генерације, показала је и музичко умијеће одигравши кћерку Нелсона Ника. Иначе, Женски камерни ансамбл "Бањалучанке" за ову прилику специјално је снимио пјесму "Тамо далеко".  

Први пут у екипи представе је и Ненад Окановић.

- Бањалучка премијера је и моја лична. Велика ми је част што играм у пројекту о Николи Тесли, посебно што је Неле Карајлић који је један од мојих идола из детињства. Такође, један од мојих омиљених историјских ликова је Тесла, имам његову фигуру у природној величини у својој канцеларији - открива Окановић.

Признаје да га највише одушевљава Теслин начин размишљања.

- Мало је познато да је он превео на енглески дела Јована Јовановића Змаја. Био је невероватан човек који је дефинитивно променио свет, али мало људи зна да је страсно волео коцку - каже Окановић који тумачи лик савјетника главног мафијаша.

Гледање представе "ФБИ: Досије Тесла" прави је празник за очи и уши, а авантура на коју генијалац из Лике води оне који дођу да сазнају више о њему непоновљиво је и снажно искуство.

Баш као и муње које су Теслу пратиле, инспирисале и давале енергију за нова открића у која је уткао и поетски дух, нетипичан за научнике. 

Мапирана сценографија

- Мапирана сценографија, која није права, а изгледа тако, је одлична за овакве представе. Можеш да је мијењаш тако што притиснеш једно дугме. Схватио сам да та брзина мијењања може позоришној представи дати динамику. Прво сам мислио да радим нешто о Гаврилу Принципу и "Младој Босни", али нисмо наишли на разумијевање као за причу о Николи Тесли - каже Неле Карајлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана