Театри из Словеније, Аустрије и Македоније гостовали на фестивалу у Бањалуци

Александра Глишић
Театри из Словеније, Аустрије и Македоније гостовали на фестивалу у Бањалуци

Бањалука - Театри из Словеније, Аустрије и Македоније гостовали су јуче на Међународном фестивалу позоришта за дјецу у Бањалуци на радост бројних малишана.

Глумци Мини-театра из Љубљане извели су представу "Какчеве догодовштине", коју је по тексту Перниле Сталфет режирао Ивица Буљан. Бањалучким малишанима представио се глумачки дуо Јосе и Петја Голец Хорват.

Најмлађи љубитељи позоришта јуче су имали прилику да погледају и представу "Шаптање прича" у продукцији Луткарског позоришта "Земља снова" из аустријског града Тулина.

Ауторски пројекат Михаеле Агнер, за који је костиме и лутке радила Урлих Хмел, донио је занимљиву причу на сцену Дјечијег позоришта РС, гдје су извођене све представе са фестивала. Ова представа специфична је по томе што сваки гледалац стави слушалице и тако слуша причу.

"Мачак у чизмама" на бањалучки фестивал стигао је из Позоришта за дјецу и младе из Скопља. Текст је по мотивима истоимене чувене бајке Шарла Пероа радио Горан Милошевски, а режију потписује Игор Ивковић.

Бројна глумачка екипа на сцени је оживјела познату причу, али зачињену новим зачинима који јој дају сасвим другу димензију. У македонској верзији паметни и довитљиви мачак Макс започиње нову авантуру тако што једне вечери спасава двије чаробне чизме од звијери Узвекс. Пошто без чизама нема чаробне моћи, у свом бијесу звијер уништава краљевство и уз помоћ свог сарадника кенгура Џексона кује план како да врати чизме.

Најмлађа публика уживала је у овој причи о пријатељству, херојству и пожртвованости која је и одрасле подсјетила шта су праве вриједности у животу.

Глумци Дјечијег позоришта РС, организатор фестивала, у уторак увече извели су представу "Одисеј - Сан о повратку" у режији Бисерке Колевске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана