Teatar fest otvara premijera predstave Karolina Nojber

Danko Kuzmanović
Teatar fest otvara premijera predstave Karolina Nojber

Banjaluka - U Narodnom pozorištu RS u Banjaluci od 4. do 11. juna biće održan Teatar fest "Petar Kočić", na kojem će biti prikazano šest predstava pozorišta iz zemalja regiona, a festival će biti otvoren izvođenjem premijerne predstave domaćina "Karolina Nojber", autora Nebojše Romčevića, u režiji Kokana Mladenovića.

Na 21. festivalu publika će moći da pogleda predstave "Moja ti" Ateljea 212 iz Beograda i Sterijinog pozorja iz Novog Sada, "Anika i njena vremena" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i "Beo arta" iz Beograda. Biće odigrane i predstave "Ustav Republike Hrvatske" Satiričnog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba, "Dvesta" Knjaževskog srpskog teatra iz Kragujevca, "Korešpodencija" Zvezdara teatra iz Beograda, kao i "Sve se nekako preživi osim smrti" Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

Akcenat je na savremenim autorima iz regiona, a selektor ovogodišnjeg Teatar festa Marko Misirača istakao je da i ove godine festival prati rad domaćih autora, odnosno da je cilj da vrednuje i promoviše vrhunska dostignuća u pozorišnoj djelatnosti, s akcentom na autorima koji stvaraju na jezicima južnoslovenskih naroda.

- Biće odigrano šest takmičarskih predstava, od kojih su dvije predstave koje se baziraju na domaćim klasicima, ali u modernijem ruhu - istakao je Misirača.

Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković istakao je značaj ovog festivala, koji ulazi u treću deceniju postojanja, rekavši da je veliki uspjeh kada neki festival doživi i četiri, a ne dvadeset godina postojanja.

- Osim takmičarskog dijela, pripremili smo i bogat prateći program, u okviru kojeg će biti održan i Festival mladog glumca, s ciljem promocije glumaca mlađih od 35 godina - rekao je Novaković.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta RS Aleksandar Stojković istakao je da će posjetioci moći da uporede gdje je naše pozorište u odnosu na neka druga, i neke moderne trendove i estetiku koji se pojavljuju.

- Uvjeren sam da će publika na festivalu uživati u dobrim predstavama - rekao je Stojković.

Mit i stvarnost

Marko Misirača je istakao da je osnovna nit ili slogan koji povezuje sve predstave "Mit i stvarnost".

- Sve predstave na neki način obrađuju neke od naših lokalnih mitova, kao što su pitanja nacionalnih odnosa, stereotipa, tranzicije, ali i preispitivanje tih mitova na kojima smo odrasli - objasnio je Misirača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana