Teatar fest Petar Kočić od 4. do 11. juna

Srna
Teatar fest Petar Kočić od 4. do 11. juna

Banjaluka - U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci od 4. do 11. juna biće održan Teatar fest "Petar Kočić" na kojem će biti prikazano šest predstava pozorišta iz zemalja regiona.

Na 21. festivalu publika će moći da pogleda predstave "Moja ti" Ateljea 212 iz Beograda i Sterijinog pozorja iz Novog Sada, zatim "Anika i njena vremena" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i "Beo arta" iz Beograda.

Biće odigrane i predstave "Ustav Republike Hrvatske" Satiričnog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba, "Dvesta" Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca, "Korešpodencija" Zvezdara teatra iz Beograda, kao i "Sve se nekako preživi osim smrti" Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković istakao je značaj ovog festivala, koji ulazi u treću deceniju postojanja.

On je naveo da će festival biti otvoren izvođenjem premijerne predstave ovog pozorišta "Karolina Nojber", autora Nebojše Romčevića u režiji Kokana Mladenovića.

"Osim takmičarskog dijela, pripremili smo i bogat prateći program, u okviru kojeg će biti održan i Festival mladog glumca, sa ciljem promocije glumaca mlađih od 35 godina", rekao je Novaković.

Selektor ovogodišnjeg Teatar festa Marko Misirača rekao je da je moto festivala mit i stvarnost.

"Sve predstave na neki način obrađuju neke naše lokalne mitove, kao što su nacionalni odnosi, razni stereotipi, te post-ratni problemi", rekao je Misirača novinarima u Banjaluci.

Misirača je podsjetio da je cilj festivala da vrednuje i promoviše vrhunska dostignuća u pozorišnoj djelatnosti, sa akcentom na autore koji stvaraju na jezicima južnoslovenskih naroda.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandar Stojković izrazio je uvjerenje da će publika na festivalu uživati u dobrim predstavama, te biti u prilici da uporedi rad ovog i pozorišta iz okoline.

"Veliki problem za selektora ovog festivala predstavlja i veličina pozorišne scene, jer neke predstave ne mogu da stanu na našu scenu, bez obzira koliko se one dopadnu selektoru", rekao je Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana